Από την Αρκαδία στη Μεσσηνία σε 3 μέρες

Άγνωστες αρχαίες πόλεις, κρυστάλλινα ποτάμια και γραφικά χωριά

Πόση από την ομορφιά δύο υπέροχων νομών της Πελοποννήσου χωρά σε τρεις μέρες;

Αρκετή για να πάρεις μια πρώτη γεύση από την μαγεία τους, να εντοπίσεις τα ωραιότερα σημεία τους και να επιστρέψεις σύντομα για περισσότερα.

Το τριήμερο αυτό ταξίδι μας ξεκινά από τη Μεγαλόπολη και διανύει συνολικά 209 χιλιόμετρα, για να καταλήξει στους καταρράκτες του Πολυλίμνιου, κάνοντας στάση σε σταματημένα στον χρόνο χωριουδάκια, άγνωστες αρχαίες πόλεις και κρυστάλλινα ποτάμια που σχηματίζουν παραμυθένιους καταρράκτες. Φύγαμε;

Στάση 1η: Οι Χράνοι Αρκαδίας

19 χιλιόμετρα νότια της Μεγαλόπολης, εκεί που οι κορυφές του Λύκαιου όρους πάνε να συναντήσουν τον Ταΰγετο, φωλιάζει ένα τοσοδούλι χωριουδάκι.

Είναι οι Χράνοι Αρκαδίας, με τα κεραμιδοσκέπαστα σπίτια τους να προσθέτουν κόκκινες πινελιές στο καταπράσινο τοπίο, και τα αιωνόβια πλατάνια τους να στέκονται ακοίμητοι φρουροί πλάι σε ξωκλήσια όπως αυτά της Αγίας Θεοδώρας και του Αγίου Νικολάου, με τα τρεχούμενα νερά του.

Πετρόχτιστες βρύσες, εκατόχρονα πηγάδια και ενδιαφέρουσες διαδρομές συμπληρώνουν την εικόνα ενός χωριού στο οποίο ακόμα ζει και βασιλεύει η ησυχία.

¦
¦

 14 χιλιόμετρα

 32 λεπτά οδήγησης

¦
¦

Στάση 2η: Ο Ίσαρης

Αμφιθεατρικά χτισμένος στην ανατολική πλαγιά του όρους Άγιος Ηλίας, ο Ίσαρης αγναντεύει από ψηλά τον μεσσηνιακό κάμπο και την κοιλάδα της Μεγαλόπολης, κουρνιασμένος ανάμεσα στις βελανιδιές και τις καστανιές.

Στα αξιοθέατά του περιλαμβάνονται το εντυπωσιακό πέτρινο κτίριο του δημοτικού σχολείου, που χτίστηκε το 1930, δύο μουσεία, εκκλησιαστικό και λαογραφικό, ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός μέσα σε ένα τοπίο καρτποσταλικό, και ο Άγιος Νικόλαος, η κεντρική εκκλησία του χωριού, με το επιβλητικό επίχρυσο τέμπλο της.

Ένα τέταρτο έξω από τον Ίσαρη (7,5 χιλιόμετρα για την ακρίβεια) βρίσκεται ένα μικρό αρκαδικό θαύμα: Το πέτρινο εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, και στην στέγη του οποίου φυτρώνουν, κανείς δεν ξέρει πώς, 17 δέντρα.

Ένα μικρό ποταμάκι ακριβώς δίπλα της προσφέρεται για βόλτες στη σκιά των πλατανιών.

¦
¦

 14 χιλιόμετρα

 36 λεπτά οδήγησης

¦
¦
Στάση 3η: Η Αρχαία Λυκόσουρα

Το Λύκαιο ήταν το ιερό βουνό των Αρκάδων στη αρχαιότητα.

Στις πλαγιές του, η Λυκόσουρα είναι, λέει ο Παυσανίας, η αρχαιότερη πόλη του κόσμου.

Στον ατμοσφαιρικό αρχαιολογικό της χώρο σώζονται κάποια τμήματα από το τείχος της Ακρόπολης που υπήρχε εδώ τον 5ο αιώνα π.Χ. και από το ιερό της Δέσποινας, την οποία ο Παυσανίας γράφει ότι τιμούν περισσότερο απ’ όλους τους θεούς οι Αρκάδες.

Και αν το όνομα δεν σου λέει τίποτα, είναι επειδή, όπως μας εξηγεί ο φίλος περιηγητής, Δέσποινα είναι το προσωνύμιο που χρησιμοποιούν οι πιστοί της, οι οποίοι δεν τον άφησαν να γράψει το πραγματικό της όνομα στους αμύητους. Κι έτσι μείναμε για πάντα με την απορία.

¦
¦

 15,2 χιλιόμετρα

 31 λεπτά οδήγησης

¦
¦

Στάση 4η: Η Αμπελιώνα

Στη Μεσσηνία μας καλωσορίζει ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της.

Η ιδιαίτερη πατρίδα του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου είναι σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 850 μέτρων, με ένα υπέροχο, αιωνόβιο καστανοδάσος να απλώνεται στα πόδια της, ό,τι πρέπει για πεζοπορίες και ποδηλατάδες στα χωμάτινα μονοπάτια του, πλάι στα τρεχούμενα νερά του.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού δεσπόζει η ανακηρυγμένη διατηρητέα Τρανή Βρύση, και το πέτρινο κτίριο του σχολείου, που έχει μετατραπεί σε ξενώνα. Επαρκέστατες επιλογές για διαμονή και φαγητό κάνουν την Αμπελιώνα ιδανική για την  πρώτη διανυκτέρευση   του τριήμερου ταξιδιού μας.

Αμπελιώνα απίστευτη παρθένα φύση

¦
¦

  10,2 χιλιόμετρα

 17 λεπτά οδήγησης

 (ή 3 περίπου ώρες πεζοπορίας)

¦
¦
Στάση 5η: Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα

Ένα εξαιρετικά οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών συνδέει την Αμπελιώνα με τις πηγές της Νέδας από τη μια, και τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα από την άλλη.

Οι λάτρεις της πεζοπορίας, θα βρείτε εδώ τον χάρτη και την αναλυτική διαδρομή  https://apollotrails.com/trails/trail-1/?portfolioCats=105  Αν προτιμάτε να οδηγήσετε, 17 μόνο λεπτά απέχει από την Αμπελιώνα ο φαντασμαγορικός Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, το πρώτο ελληνικό μνημείο που συμπεριέλαβε στην Λίστα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας η UNESCO.

Σε υψόμετρο 1.131 μέτρων, σε μια βραχώδη περιοχή που λέγεται Βάσσες, μικρές κοιλάδες δηλαδή, τα πλατώματα που σχηματίζονται ανάμεσα στους βράχους, ο Επικούριος Απόλλωνας χτίστηκε περί το 420 π.Χ.

Είναι ένας από τους εντυπωσιακότερους, και πιο ιδιαίτερους αρχαίους ναούς της Ελλάδας, δεδομένου ότι συνδυάζει και τους τρεις γνωστούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς (ιωνικό, δωρικό και κορινθιακό) στους κίονές του.

Περισσότερα για τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα έχουμε εδώ Ανδρίτσαινα.

¦
¦

 21 χιλιόμετρα

 35 λεπτά οδήγησης

¦
¦

Στάση 6η: Οι Καταρράκτες της Νέδας

Και από τα θαύματα της αρχαίας αρχιτεκτονικής… περνάμε στα θαύματα της φύσης, με μια στάση πρώτα στη διαδρομή για να περιηγηθούμε στα ερείπια της Αρχαίας Φιγαλείας, οι κάτοικοι της οποίας λάτρευαν τον Επικούριο Απόλλωνα.

Από εδώ, παίρνουμε να κατηφορίζουμε τον δρόμο προς το χωριό Πλατάνια και εν συνεχεία ακολουθούμε τις πινακίδες που γράφουν «Καταρράκτες Νέδας» μέχρι να φτάσουμε στο τέλος του χωματόδρομου και να συνεχίσουμε πεζοί στο κατάφυτο μονοπάτι που θα μας φέρει, μετά από 10 λεπτά περπάτημα, στον πρώτο καταρράκτη της Νέδας.

Συνεχίστε για άλλα 10 λεπτά, και θα βρεθείτε στον δεύτερο, ακόμα μεγαλύτερο και φαντασμαγορικότερο καταρράκτη, η μεγάλη λίμνη του οποίου προσφέρεται για (πολύ) δροσερές βουτιές στα πρασινογάλαζα νερά της το καλοκαίρι, και πικνίκ στη σκιά των πλατανιών στις όχθες της άνοιξη και φθινόπωρο.

¦
¦

 29,6 χιλιόμετρα

 43 λεπτά οδήγησης

¦
¦

Στάση 7η: Η Κυπαρισσία

Μια από τις ωραιότερες πόλεις της Πελοποννήσου, η μικρούλα μεν, ολοζώντανη δε Κυπαρισσία ακουμπά στο απέραντο τιρκουάζ του Ιονίου από τη μια και τις πλαγιές του όρους Αιγάλεω από την άλλη, κι έχει… κορώνα στο κεφάλι της ένα παραμυθένιο φράγκικο κάστρο που βλέπει σε ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα.

Γύρω από το κάστρο, η Άνω Πόλη είναι το τέλειο σημείο για απογευματινές βόλτες ανάμεσα σε λουλουδιασμένες αυλές και πολύχρωμα αρχοντικά.

Πλήθος ξενώνων και εξαιρετικών επιλογών για φαγητό κάνουν την Κυπαρισσία ιδανική στάση για τη  δεύτερη διανυκτέρευση   του ταξιδιού μας.

Περισσότερες λεπτομέρειες  έχουμε εδώ για την Κυπαρισσία.

¦
¦

 19,3 χιλιόμετρα

 38 λεπτά οδήγηση

¦
¦
Στάση 8η: Ο Σελλάς

Τα χωριά της Τριφυλλίας συγκαταλέγονται στα ομορφότερα, και λιγότερο εξερευνημένα, χωριά του νομού Μεσσηνίας –καθότι ορεινά, και η Μεσσηνία είναι φημισμένη πρωτίστως για τις παραλίες της.

Η διαδρομή από την Κυπαρισσία περνά μέσα από τα χωριά Μπλεμενιάνοι, Βρύσες, Καρβούνι και Μουριατάδα πριν καταλήξει στον πανέμορφο Σελλά, με τα κεραμιδοσκέπαστα σπιτάκια του, τη γραφική πλατεία με το παραδοσιακό καφενείο και το ενδιαφέρον λαογραφικό του μουσείο.

Μια επίσκεψη εδώ αξίζει οπωσδήποτε το Πάρκο Τριπύλης, λίγο έξω από το χωριό, τα μονοπάτια του οποίου είναι ό,τι πρέπει για περιπλανήσεις στις όχθες του Αρκαδικού ποταμού που το διασχίζει.

¦
¦

 21,9 χιλιόμετρα

  52 λεπτά οδήγησης

¦
¦

Στάση 9η: Η Αρχαία Μεσσήνη

Όταν ο θηβαίος στρατηγός Επαμεινώνδας ελευθέρωσε την Μεσσηνία από τους Σπαρτιάτες, το 370 π.Χ., έχτισε μια πόλη για να συμβολίζει στους αιώνες των αιώνων την ελευθερία. Η πόλη αυτή είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους, και εντυπωσιακότερους, αρχαιολογικούς χώρους που έχουμε ως χώρα.

Στις καταπράσινες εκτάσεις της, που ειδικά την άνοιξη είναι ένα χάρμα οφθαλμών, σώζονται σε άριστη κατάσταση το στάδιο και το γυμνάσιό της, το γιγάντιο αρχαίο θέατρο, το εκκλησιαστήριο με τα χρωματιστά μωσαϊκά του, το Ασκληπιείο και η περίτεχνη κρήνη της Αρσινόης, που κάποτε τροφοδοτούσε με νερό ολόκληρη την πόλη.

Περισσότερα  εδώ για την Αρχαία Μεσσήνη.

¦
¦

 43,6 χιλιόμετρα

 55 λεπτά οδήγησης

¦
¦

Στάση 10η: Το Πολυλίμνιο

Ένας επίγειος παράδεισος βρίσκεται κρυμμένος σχεδόν δίπλα στο μεσσηνιακό χωριό που λέγεται Καζάρμα:

Το μέχρι πρόσφατα μυστικό Πολυλίμνιο, οι φωτογραφίες του οποίου πλέον πρωταγωνιστούν κάθε καλοκαίρι στα social media, γιατί τόση ομορφιά δεν θα μπορούσε να μείνει για καιρό κρυμμένη.

Δεκαπέντε διαδοχικές λίμνες βγαλμένες από εικονογράφηση παραμυθιού βαφτίζονται με παράξενα ονόματα (Κάδη, Kαδούλα, Μαυρολίμνα, του Τυχερού, του Ιταλού, του Πανάγου, της Σταθούλας…) και πλαισιώνονται άλλοτε από μεγάλους καταρράκτες, άλλοτε από τα νερά των ποταμιών που ακολουθούν το χωμάτινο μονοπάτι και καταλήγουν σε μικρές πισίνες, ιδανικές για παγωμένες βουτιές που θα σε αναζωογονήσουν από την κάψα του καλοκαιριού.

Η συνολική διαδρομή από λίμνη σε λίμνη έχει μήκος τριών χιλιομέτρων, με κάποια σημεία να απαιτούν σκαρφάλωμα και ιδιαίτερη προσοχή.

Εύκολες στην πρόσβασή τους από το μονοπάτι (χωρίς σκαρφάλωμα και λοιπά εξτρίμ σπορ) είναι η Κάδη με τον 25 μέτρων καταρράκτη της, η Καδούλα και η λίμνη του Ιταλού.

Όλη η διαδρομή με τις στάσεις  στον χάρτη  εδώ :  https://tinyurl.com/y3ebzowb

 

Ταξίδι 3-5 ημερών

Ταξίδι 3-5 ημερών

Διαμονή

Γαστρονομία

Διασκέδαση

Ταξίδια

Παραλίες

Camping

Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα

Tours & Δραστηριότητες

Θρησκευτικός Τουρισμός

Εκδηλώσεις

Travel Tips

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα