Νέδα

Πεζοπορίες και βουτιές στους καταρράκτες

Όλα τα ποτάμια της Ελλάδας έχουν ονόματα αρσενικά. Όλα, εκτός από ένα

Κάποτε, όταν θεοί τριγύριζαν σε τούτα εδώ τα μέρη, η Νέδα ήταν κόρη του Ωκεανού, και μια από τις τρεις νύμφες που μεγάλωσαν τον Δία στα βουνά της Αρκαδίας.

Σήμερα, είναι ένα από τα ωραιότερα ποτάμια της Πελοποννήσου, φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ηλεία και τη Μεσσηνία, ιδανική για πεζοπορίες στη σκιά των πλατανιών της και βουτιές στα παγωμένα νερά που σχηματίζουν οι καταρράκτες της.

Ακόμα και απολύτως αρχάριος πεζοπόρος να είσαι, η διαδρομή στη Νέδα δεν θα σε δυσκολέψει καθόλου.

Ο χωματόδρομος που κατηφορίζει λίγο έξω από το χωριό Πλατάνια της Μεσσηνίας είναι καλά σηματοδοτημένος με πινακίδες που λένε «προς καταρράκτες» και βατός και για μη 4x4 οχήματα.

Από το σημείο που καταλήγει ο χωματόδρομος, ξεκινά το μονοπάτι που ελίσσεται ανάμεσα σε πλατάνια, φτέρες και βελανιδιές τόσο ψηλές που σε σημεία μοιάζουν να κρύβουν τον ουρανό.

Ένα τεταρτάκι-εικοσάλεπτο πεζοπορίας αργότερα, φτάνεις στον πρώτο καταρράκτη, εκείνον που πέφτει από ύψος επτά μέτρων σχηματίζοντας μια απολύτως γαλάζια λίμνη στις όχθες της οποίας σχεδόν μπορείς να φανταστείς νεράιδες να στήνουν χορό.

 

Από εδώ, περνάς το χιλιοφωτογραφημένο ξύλινο γεφυράκι που στεφανώνει τα νερά του ποταμού, και συνεχίζεις για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι τον δεύτερο, φαντασμαγορικό καταρράκτη των είκοσι μέτρων –αυτόν που πρωταγωνιστεί σχεδόν σε όλες τις φωτογραφίες της Νέδας.

Τα νερά του σχηματίζουν μια κανονικότατη, γαλαζοπράσινη πισίνα ό,τι πρέπει για παγωμένες βουτιές, ενώ τα χωμάτινα πλατώματα γύρω του είναι η… ποταμίσια εναλλακτική της παραλίας.

Το καλοκαίρι, φέρε πετσέτες και έλα νωρίς, γιατί το μυστικό τα τελευταία χρόνια έχει διαρρεύσει, και οι καλύτερες θέσεις κάτω από τα πλατάνια γίνονται ανάρπαστες, ειδικά τα Σαββατοκύριακα.

Να σημειώσουμε, αν δεν το υποψιάστηκες, πως η μισή χαρά κάθε εξόρμησης στη Νέδα είναι ένα πικνίκ στις «παραλίες» της, με φόντο τον καταρράκτη και soundtrack τα κελαηδίσματα των πουλιών.

Το μονοπάτι, βέβαια, δεν τελειώνει εδώ

Οι ορκισμένοι πεζοπόροι συνεχίζουν και μετά τον δεύτερο καταρράκτη, για να διασχίσουν ολόκληρο το επιβλητικό φαράγγι, περνώντας από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Φιγαλείας που βρίσκεται μισοκρυμμένος στα βάθη του φαραγγιού.

Η διαδρομή είναι εντυπωσιακή, και αρκετά μεγάλη (περί τις 4-5 ώρες, αναλόγως πόσο γρήγορα περπατάς) ενώ σε κάποια σημεία θα χρειαστεί να κολυμπήσεις στα παγωμένα νερά του ποταμού.

Αν δεν εμπιστεύεσαι τις ικανότητες προσανατολισμού σου, η διάσχιση του φαραγγιού της Νέδας γίνεται και σε οργανωμένα γκρουπ, με οδηγούς από τις εταιρείες εναλλακτικών δραστηριοτήτων, κάθε Σαββατοκύριακο από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

 

 

Αν τώρα ψάχνεις ιδανικό προορισμό για την προσεχή άνοιξη τότε η Πελοπόννησος αξίζει να βρεθεί στην κορυφή της λίστας σου, αφού έχει όλα τα φόντα για να βγάλει εκτός παιχνιδιού τον «ανταγωνισμό».

Χρόνο να έχεις στη διάθεση σου κι οι πελοποννήσιες ανοιξιάτικες επιλογές δεν τελειώνουν

10 πράγματα που επιβάλλεται να κάνεις την άνοιξη στην Πελοπόννησο

Διαδρομές στη Φύση

Διαδρομές στη Φύση

Διαμονή

Γαστρονομία

Διασκέδαση

Ταξίδια

Παραλίες

Camping

Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα

Tours & Δραστηριότητες

Θρησκευτικός Τουρισμός

Εκδηλώσεις

Travel Tips

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα