Ελίκα- Μαραθιάς

Θα μείνεις έκθαμβος από την ομορφιά τους

Μια από τις πιο όμορφες περιοχές που μπορείς να εξερευνήσεις και να μείνεις έκθαμβος από την ομορφιά τους στην Πελοπόννησο, είναι αυτή των Βοιών (ή Βατίκων). Βρίσκεται στη νότια απόληξη του ακρωτηρίου του Μαλέα και χαρίζει στους επισκέπτες της υπέροχες εικόνες, μέσα από τα τοπία φυσικού κάλλους της.

Το πρώτο χωριό που θα συναντήσεις όταν επισκεφθείς τα Βάτικα, είναι η ξακουστή Ελίκα, χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες βουνού να ατενίζει τον Λακωνικό κόλπο. Αριστερά της βρίσκεται η Ελαφόνησος και λίγο πιο μακριά τα ιστορικά Κύθηρα.

Απέχει από την Μονεμβασιά, τη Νεάπολη και τους Μολάους 15 με 20 λεπτά.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευση του ονόματος του γραφικού χωριού

Κατά τη μία εξ αυτών η Ελίκα οφείλει το όνομα της στην πανέμορφη νύμφη της Ελίκης. Μια άλλη αναφέρει ότι στους πρώτους οικιστές της περιοχής υπήρχε ένας κτηνοτρόφος από τα Αλίκα της Μάνης. Οι υπόλοιποι κτηνοτρόφοι κάθε βράδυ συγκεντρώνονταν στην καλύβα του λέγοντας ¨πάμε στου Αλικιώτη” και έτσι εκ παραφοράς με τον καιρό η φράση έγινε, “πάμε στου Ελικιώτη”.

Τέλος, μία άλλη εκδοχή έχει να κάνει με το σύμπλεγμα των βουνών Αγίου Γεωργίου Αετοφωλιάς- Χερώματος – Ψηλού Βουνού τα οποία από ψηλά μοιάζουν με σχήμα έλικα. Άλλωστε στο Χρυσόβουλο του Μανουήλ Παλαιολόγου αναφέρεται ως Ελικοβουνό το παραπάνω σύμπλεγμα των βουνών του χωριού.

Όπως προαναφέραμε πρόκειται για ένα χωριό, πλούσιο σε φυσικές ομορφιές, με έντονη αγροτική ζωή, που κρύβει υπέροχες γωνιές για να ανακαλύψει όποιος το επισκεφθεί. Η ιστορία του ωστόσο είναι μακρά μιας κι η περιοχή, κατοικείτο από πολύ παλιά, από την Μυκηναϊκή εποχή, αφού κατά πολλούς ερευνητές εδώ τοποθετείται η αρχαία πόλη «Αφροδισιάς» που χτίστηκε από τον Αινεία ή από άλλους κατοίκους των Κυθήρων.

Πριν το 1770 είναι γνωστό ότι το χωριό βρισκόταν στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται Σκόπελες. Κατά την Τουρκοκρατία ο τότε οικισμός καταστράφηκε τελείως και για πολλά χρόνια έμεινε ακατοίκητος. Από το 1830 κι έκτοτε άρχισαν δειλά, δειλά να καταφθάνουν στη σημερινή περιοχή του χωριού οι πρώτοι Ελικιώτες, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τη γη, ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία και τη γεωργία.

Τα χρόνια πέρασαν κι ο οικισμός όλο και μεγάλωνε, εκμεταλλευόμενος το φυσικό κάλλος με το οποίο ευλογήθηκε. Έως το 1923 η Ελίκα υπαγόταν στο Δήμο Μονεμβασίας. Μετά το 1923 γίνεται αυτόνομη κοινότητα. Φτάνοντας στο σήμερα η Ελίκα, μοιάζει ο κατάλληλος προορισμός για να ικανοποιήσει και το πλέον απαιτητικό επισκέπτη χάρη στους «θησαυρούς» που κρύβει η περιοχή.

 

 

Αρχικά ο παραλιακός οικισμός του Μαραθιά που γίνεται κάθε χρόνο σημείο συνάντησης για πλήθος λουόμενων από όλη τη χώρα όπως κι από το εξωτερικό. Ξεχωρίζουν οι πανέμορφες παραλίες του Παναρίτη με την παχιά χρυσαφένια άμμο και τα καταγάλανα νερά, που ερωτεύεσαι με την πρώτη βουτιά.

Υπάρχει λιμανάκι με ψαροκάικα, που προμηθεύουν τα ταβερνάκια του οικισμού με φρέσκο ψάρι. Υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχείο για τη διαμονή σας.

Αντίστοιχα οι παραλίες των Λιμνών αλλά και του Πλατανιστού μοιάζουν ελκυστικές επιλογές για όλους τους επισκέπτες της περιοχής που επιθυμούν να απολαύσουν τη θάλασσα και την τεράστια αμμουδιά, ήρεμοι μακριά από την πολυκοσμία. Όλες οι παραλίες ενδείκνυνται για θαλάσσια σπορ, αλλά και δημοφιλή παιχνίδια στην άμμο ενώ στον οικισμό του Μαραθιά ο επισκέπτης μπορεί να βρει μια σειρά από εστιατόρια και café-bars που θα ικανοποιήσουν και τον πλέον απαιτητικό πελάτη.

Εκτός από τις παραλίες στην ευρύτερη περιοχή της Ελίκας θα βρεις τους εντυπωσιακούς πύργους του “Φονιά” και τον “Κουλεντιανό” που αποτελούσαν μέρη του συστήματος που ειδοποιούσε με φωτιές για την επιδρομή κατακτητών και πειρατών από την θάλασσα. Στην Ελίκα ανήκει κι ο αγροτικός οικισμός του Αγίου Μάμα με τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια της περιοχής που ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει κι ο μεγαλοπρεπής νέος ναός του Αγίου Χαραλάμπους ο οποίος άρχισε να χτίζεται το 1912 και ολοκληρώθηκε το 1958 με τη συνδρομή του Συλλόγου Ελικιωτών Αμερικής «Ο Άγιος Χαράλαμπος» κι έκτοτε έχει γίνει σημείο λατρείας για τους πιστούς της περιοχής κι όχι μόνο. Αντίστοιχο το Δημοτικό σχολείο είναι ένα όμορφο πετρόκτιστο κτήριο του 1925 και αποτελεί στολίδι του χωριού, με το χαρακτηριστικό του πηγάδι να κλέβει τις εντυπώσεις.

Η Ελίκα είναι ένας πανέμορφος προορισμός, που αξίζει να γνωρίσεις και να περπατήσεις. Σε κάθε σου στάση, είναι σίγουρο πως θα απολαύσεις τη μαγευτική θέα στον Λακωνικό Κόλπο, όσο το μάτι σου θα γεμίζει με το πράσινο της πλούσιας βλάστησης του χωριού, που απλώνεται ολούθε και με το γαλάζιο των γάργαρων νερών που καλύπτει το παραθαλάσσιο τμήμα της Ελίκας.

Διαμονή

Γαστρονομία

Διασκέδαση

Ταξίδια

Παραλίες

Camping

Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα

Tours & Δραστηριότητες

Θρησκευτικός Τουρισμός

Εκδηλώσεις

Travel Tips

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα