Επίδαυρος

Το θαύμα του θεάτρου είναι μόνο η αρχή

Αν νόμιζες πως Επίδαυρος είναι μόνο το θέατρο, ετοιμάσου να εκπλαγείς

Γραφικά χωριά, μυστικές παραλίες, βενετσιάνικα κάστρα, ειδυλλιακά φαράγγια, μυκηναϊκά γεφύρια (τα αρχαιότερα ολόκληρης της Ευρώπης) ακόμα και… πυραμίδες σε περιμένουν για να σου αποδείξουν πως Επίδαυρος δεν είναι μόνο το θέατρο. Ούτε καν το θέατρο δεν είναι μόνο το θέατρο. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Μικρός οδηγός για νεοφερμένους

Τρία είναι τα χωριά, δύο τα θέατρα. Λογικό να μπερδεύεσαι την πρώτη φορά που έρχεσαι στην Επίδαυρο. Ας τα ξεκαθαρίσουμε: Αυτό που ο περισσότερος κόσμος λέει απλά «το θέατρο της Επιδαύρου» βρίσκεται 14 χιλιόμετρα έξω από την παλιά Επίδαυρο, στο χωριό που σήμερα λέμε Λυγουριό. Στην παλιά Επίδαυρο, το ωραιότερο από τα χωριά της περιοχής, βρίσκεται το Μικρό Θέατρο, το οποίο είναι επίσης αρχαίο, της ίδιας περίπου εποχής (4ος αιώνας π.Χ.) και όντως μικρό όπως λέει το όνομά του. Υπάρχει και τρίτο χωριό, η Νέα Επίδαυρος, που όμως δεν έχει θέατρο –έχει, ωστόσο, μια συμπαθητική παραλία και ένα από τα ωραιότερα φαράγγια ολόκληρης της Πελοποννήσου, που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της πεζοπορίας.

Το θέατρο της Επιδαύρου σε αριθμούς

- 2.358  χρόνια Ιστορίας μετρά το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Η κατασκευή του υπολογίζεται γύρω στο 340 π.Χ.

- 766 χρόνια λειτούργησε, πριν απαγορεύσει με διάταγμα τη λειτουργία του (όπως και τη λειτουργία όλων των Ασκληπιείων) ο Θεοδόσιος του Βυζαντίου, το 426 μ.Χ.

- Ήταν το 1938, ξεκίνησαν, μετά από 1.512 χρόνια σιωπής, ξανά οι παραστάσεις, με την Ηλέκτρα του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, και πρωταγωνίστρια την Κατίνα Παξινού. 

- Το 1955 καθιερώθηκε οριστικά το Φεστιβάλ Επιδαύρου, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα κάθε καλοκαίρι.

- 12.000 θεατές χωρά περίπου το Αρχαίο Θέατρο, 2.000 θεατές το Μικρό.

-1.071 λέξεις (που είναι αυτό το κείμενο) δεν φτάνουν για να μετρήσουν το δέος που σε πλημμυρίζει καθώς ανεβαίνεις τα πέτρινα σκαλιά του, ανασαίνοντας τη μυρωδιά των πεύκων, ακούγοντας το τραγούδι των τριζονιών και περιμένοντας τα φώτα να σβήσουν για να φανούν τα πρώτα αστέρια πάνω από την παράσταση τη στιγμή που ξεκινά.



Ο (υπόλοιπος) αρχαιολογικός χώρος

Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου δεν ήταν απλά ένα θέατρο: Ήταν κομμάτι του Ασκληπιείου, του σημαντικότερου θεραπευτικού κέντρου ολόκληρου του τότε γνωστού κόσμου. Το ιερό του Ασκληπιού θεωρούταν ο τόπος όπου γεννήθηκε η ιατρική: Περισσότερα από 200 θεραπευτικά κέντρα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο ήταν ιδρύματα του Ασκληπιείου της Επιδαύρου.

Σήμερα, στον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται και το θέατρο, σώζονται μεταξύ άλλων το εντυπωσιακό στάδιο του 5ου αιώνα π.Χ. στο οποίο γίνονταν αθλητικοί αγώνες προς τιμή του Ασκληπιού, η Θόλος ή Θυμέλη, που θεωρείται το τελειότερο κυκλικό οικοδόμημα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, και η αναστηλωμένη Στοά του Αβάτου, στην οποία οι ασθενείς αφού εξαγνίζονταν με νερό από το ιερό πηγάδι, κοιμούνταν στο έδαφος, σε επαφή δηλαδή με τη χθόνια κατοικία του θεού, και ο θεός, ο ίδιος ή τα ιερά του ζώα, εμφανιζόταν στον ύπνο τους και τους θεράπευε ή τους υποδείκνυε τον τρόπο θεραπείας.

Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, πολύ κοντά στο θέατρο, βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου, που φιλοξενεί σπουδαία ευρήματα από τις ανασκαφές στο Ασκληπιείο και στο Θέατρο: Από μεγάλου μεγέθους αγάλματα μέχρι ολόκληρα τμήματα των ναών του Ασκληπιού και της Άρτεμης.

Βολτάροντας στα χωριά γύρω από τα θέατρα
Η Παλιά Επίδαυρος

Είναι, όπως λέγαμε και στην αρχή, το ωραιότερο από τα χωριά της περιοχής. Χτισμένη γύρω από ένα γραφικό λιμανάκι, και πλάι στη μικρή καταπράσινη χερσόνησο που λέγεται Νησί, η Παλιά Επίδαυρος έχει μια υπέροχη παραλιακή περαντζάδα, στην οποία στήνονται κάθε καλοκαίρι οι πάγκοι των Γιορτών Αγροτουρισμού, με αγνά, εκλεκτά προϊόντα της αργολικής γης.

Στην Παλιά Επίδαυρο βρίσκονται επίσης τα οργανωμένα κάμπινγκ της περιοχής, καθώς και η ωραιότερη παραλία της, το Καλαμάκι, με τα πεύκα του που φτάνουν κυριολεκτικά εκεί που σκάει το κύμα. Για να φτάσεις εδώ, θα περπατήσεις 5 λεπτά κάτω από τα πεύκα στο πλακόστρωτο μονοπάτι που ξεκινά από την Βαγιωνιά. Ωραία νερά, ψιλό βοτσαλάκι και δωρεάν ψάθινες ομπρέλες για να απλώσεις από κάτω την πετσέτα σου έχει και η ίδια η Βαγιωνιά. Άλλες παραλίες της περιοχής είναι το αμμουδερό Γιαλάσι μπροστά από τα κάμπινγκ, η βοτσαλωτή Παναγίτσα σχεδόν δίπλα του, και το αγαπημένο των οικογενειών Νησί, μπροστά από το Μικρό Θέατρο.

Το Λυγουριό

Χτισμένο στη θέση της αρχαίας Λήσσας, το κοντινότερο στο Αρχαίο Θέατρο χωριό συγκεντρώνει στις ταβέρνες του τα πλήθη των θεατών μετά από κάθε παράσταση. Δεν είναι, όμως, αυτός ο μοναδικός λόγος να βολτάρεις στα δρομάκια του. Στα αξιοθέατά του περιλαμβάνονται δώδεκα βυζαντινά ξωκλήσια, ένα από τα καλύτερα ελληνικά Μουσεία Φυσικής Ιστορίας, και η περίφημη Πυραμίδα του Λυγουριού, του 4ου μάλλον αιώνα π.Χ. από την οποία επιβιώνει μόνο η βάση της (αν ενδιαφέρεσαι για πυραμίδες, σε πολύ καλύτερη κατάσταση σώζεται αυτή του Ελληνικού, κοντά στο Άργος).

Δέκα χιλιόμετρα έξω από το Λυγουριό, στο δρόμο για το Ναύπλιο, βρίσκεται το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης. Γέφυρα της Καζάρμας θα τη βρεις στους χάρτες. Είναι μυκηναϊκή, χτισμένη από γιγάντιους μεγάλιθους, και χρονολογείται γύρω στο 1300 π.Χ. Δίπλα της, ξεκινά ένα λιθόκιστο στην αρχή και χωμάτινο στη συνέχεια μονοπάτι, που οδηγεί σε δύο ακόμα μυκηναϊκά γεφυράκια. Η διαδρομή είναι υπέροχη, ιδίως την άνοιξη, με φανταστική θέα στα καταπράσινα λοφάκια και τα λουλουδιασμένα τοπία γύρω της.

Η Νέα Επίδαυρος

Είναι χτισμένη στην εσωτερική πλευρά ενός απόκρημνου βράχου, έτσι ώστε να μη φαίνεται από την θάλασσα, παρ’ όλο που είναι σχεδόν δίπλα της, και να αποφεύγει τις επιθέσεις των πειρατών. Είναι, επίσης, γνωστή από τα βιβλία της Ιστορίας, ως το μέρος όπου πραγματοποιήθηκε η Α’ Εθνοσυνέλευση του επαναστατημένου ελληνικού κράτους, τον Δεκέμβριο του 1821 –η εθνοσυνέλευση εκείνη που αποφάσισε πως θα ήταν γαλανόλευκη η σημαία.

Σήμερα, η Νέα Επίδαυρος είναι ένα όμορφο χωριό, με κόκκινες κεραμιδοσκεπές να σκεπάζουν τα σπίτια της, και ένα βενετσιάνικο κάστρο να στεφανώνει την κορυφή της. Ένα πλακόστρωτο μονοπάτι θα σε φέρει εδώ πάνω, μετά από ένα 10λεπτο περπάτημα –τα τελευταία μέτρα είναι κάπως απότομα, και το κάστρο επιβιώνει σε μάλλον μέτρια κατάσταση, αλλά η θέα θα σε ανταμείψει.

Αν έχεις όρεξη για μεγαλύτερη πεζοπορία, το φαράγγι Βόθυλα είναι μια από τις ωραιότερες περιπατητικές διαδρομές ολόκληρης της Αργολίδας. Το μονοπάτι που το διασχίζει ξεκινά κοντά στην Πλατεία Α’ Εθνοσυνέλευσης, έχει μήκος 4 χιλιόμετρα και μέτρια δυσκολία (κάποια βραχώδη σημεία χρειάζονται προσοχή στην κατάβαση). Διασχίζει, όμως, ένα καταπληκτικό φυσικό τοπίο, πλάι σε παλιούς νερόμυλους, κάτω από πλούσια βλάστηση και ανάμεσα σε απόκρημνα βράχια. Η θέα στην παραλία και τον κάμπο της Επιδαύρου από το τέλος του φαραγγιού, ανάμεσα σε δύο καταπράσινους λόφους, είναι πραγματικά φαντασμαγορική.

Για τη διαμονή σας στην Επίδαυρο, ένας από τους ιδανικούς προορισμούς είναι και το Desa Green Homes.

Διαμονή

Γαστρονομία

Διασκέδαση

Ταξίδια

Παραλίες

Camping

Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα

Tours & Δραστηριότητες

Θρησκευτικός Τουρισμός

Εκδηλώσεις

Travel Tips

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα