Μεσσηνία

Βουτιά στην ομορφιά… και στην Ιστορία

Μια φορά κι έναν καιρό, χιλιάδες χρόνια πριν, ένας πολύ γέρος, πολύ σοφός βασιλιάς ξεκίνησε από την Μεσσηνία για να πάει στην Τροία.

Χωρίς την βοήθειά του, μπορεί πολύ νεότεροί του να μην είχαν γυρίσει πίσω. Τελικά, όμως, έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Και όλο αυτό, άκου να δεις, δεν ήταν παραμύθι. Ήταν πέρα για πέρα αλήθεια, όσο και το παλάτι του, που το βρήκαμε εκεί που το άφησε πριν από τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια. Στον Εγκλιανό της Μεσσηνίας.

Ακριβώς όπως ο Νέστορας, και όλος ο Τρωικός Πόλεμος, ήταν για τους ανθρώπους επί χιλιάδες χρόνια απλά ένας μύθος, κάπως έτσι και η Μεσσηνία. Μερικές φορές δυσκολεύεσαι να πιστέψεις πως μπορεί να υπάρχει τόση ομορφιά: Το τέλειο ημικύκλιο που είναι η αμμουδιά της Βοϊδοκοιλιάς, οι δεκαπέντε διαδοχικές γαλάζιες λίμνες του Πολυλίμνιου, ο ήλιος που βουτά στην θάλασσα όπως φαίνεται από το κάστρο της Κυπαρισσίας, οι καταρράκτες της Νέδας, τα πολύχρωμα μωσαϊκά που αντέχουν χιλιετίες στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Μεσσηνίας, η Καλαμάτα είναι μια υπέροχη, ολοζώντανη πόλη που αποπνέει άρωμα καλοκαιριού σχεδόν όλο τον χρόνο. Δεν είναι, όμως, μόνο καλοκαιρινός προορισμός η Μεσσηνία –αν και έχει, θα το πούμε, μάλλον τις καλύτερες παραλίες ολόκληρης της Πελοποννήσου.

Είναι υπέροχη και το φθινόπωρο, όταν τα δάση στις νότιες παρυφές του Ταΰγετου βάφονται με τα χρυσοκόκκινα χρώματα του ηλιοβασιλέματος. Είναι τέλεια και την άνοιξη, όταν τα φαράγγια της λουλουδιάζουν και οι αρχαιολογικοί της χώροι λούζονται στο φως του ήλιου. Είναι πανέμορφη και τον χειμώνα, που εδώ κάτω δεν είναι ακριβώς χειμώνας, αλλά μια κάπως αλλιώτικη εκδοχή του φθινοπώρου.

Η δε τοπική κουζίνα είναι μια από τις καλύτερες ολόκληρης της Πελοποννήσου. Το καλαματιανό λάδι είναι ξακουστό στα πέρατα της Ελλάδας, ενώ στα προϊόντα του νομού περιλαμβάνονται επίσης άφθονα οπωροκηπευτικά, μοναδικά χειροποίητα ζυμαρικά, αγνό μέλι και τυρί, η διάσημη σφέλα, περίφημα σύκα, αλλά και λουκάνικα, σύγκλινο, και βέβαια η φημισμένη γουρουνοπούλα, σήμα κατατεθέν της μεσσηνιακής κουζίνας. Συνοδεύονται όλα απαραιτήτως από εκλεκτό μεσσηνιακό κρασί… και η ζωή είναι ωραία.

Κλικ στους προορισμούς που ακολουθούν, για να γίνει ακόμα ωραιότερη

Διαμονή

Γαστρονομία

Διασκέδαση

Ταξίδια

Παραλίες

Camping

Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα

Tours & Δραστηριότητες

Θρησκευτικός Τουρισμός

Εκδηλώσεις

Travel Tips

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα