Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

Ένα μοναδικό ελληνικό terroir

Ένας αυθεντικός προορισμός για μία σπάνια οινική εμπειρία!

Στην καρδιά του Εθνικού Γεωπάρκου του Χελμού-Βουραϊκού στη Βόρεια Πελοπόννησο, μία από τις Προστατευόμενες Περιοχές του Δικτύου Natura 2000, βρίσκεται το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο.

Ο τόπος αυτός, γεμάτος αρχαίους θρύλους και ιστορικές παραδόσεις, διαθέτει ψηλές κορφές, οροπέδια και απόκρημνες χαράδρες, που δημιουργούν μια μοναδική φυσική ομορφιά και ένα ξεχωριστό μικροκλίμα, καθιστώντας το κατάλληλο για την καλλιέργεια της αμπέλου.

Οι αμπελώνες του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο υιοθετούν τις αρχές της οργανικής καλλιέργειας και εκφράζουν την παράδοση αιώνων στην αμπελουργία και την οινοποίηση, παράγοντας ξεχωριστά κρασιά με έντονη προσωπικότητα, γοητευτικά αρώματα και πολυπλοκότητα.

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο αποτελεί σήμερα ένα σημείο αναφοράς για τον οινικό χώρο της Ελλάδας, προσφέροντας στους λάτρεις του οίνου, και τους επισκέπτες, μια σπάνια αυθεντική οινική εμπειρία.

Ιστορία

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία και σημεία αναφοράς της Ελληνικής ιστορίας. Η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου είναι η αρχαιότερη ενεργή στην Ελλάδα και 2η στον κόσμο, μετά από τη Μονή Σινά. Πήρε το όνομά της από την τοποθεσία που βρίσκεται, αφού είναι χτισμένη μέσα σε ένα μεγάλο σπήλαιο, στα Καλάβρυτα, στο φαράγγι του Βουραϊκού.

Η Μονή χτίστηκε το 362 μ.Χ. από τους Θεσσαλονικείς αδερφούς μοναχούς, Συμεών και Θεόδωρο, στο σημείο όπου βρέθηκε η Ιερή εικόνα της Παναγίας.

Ήταν έργο του Ευαγγελιστή Λουκά από μαστίχα και κερί. Από τότε λειτουργεί αδιάκοπα, αποτελώντας φάρο της Ορθοδοξίας, παρά τις μεγάλες καταστροφές που έχει υποστεί από πυρκαγιές το 840μ.Χ., το 1400, το 1640 και το 1934. Η τελευταία ήταν και η μεγαλύτερη και συνοδεύτηκε από σφοδρή λεηλασία από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, πάντοτε όμως η Αγία Εικόνα σωζόταν με θαυμαστό τρόπο.

 

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο στο σήμερα

Το 1999 το Μεγάλο Αμπέλι πήρε μία νέα διάσταση όταν οι αδελφοί Γιάννης & Θεόδωρος Αναστασίου ανέλαβαν το Κτήμα, μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης από τη Μονή.

Με όραμα την αναβίωση του ιστορικού αμπελώνα, ο Γιάννης και ο Θεόδωρος Αναστασίου, μαζί με μία ομάδα έμπειρων αμπελουργών και οινολόγων, προχώρησαν στην αναμπέλωση, τη συνετή καλλιέργεια και την παραγωγή ποιοτικού οίνου, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη οντότητα και ένα ξεχωριστό Κτήμα. Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο.

Σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς στον οινικό χώρο στη χώρα μας και παράγει εξαιρετικής ποιότητας οίνους, με αναγνώριση και διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.

 

Οι Αμπελώνες

Αμπελώνας Κτήματος Μεγάλου Σπηλαίου, Αμπελώνας Τράπεζας, Αμπελώνας Βρόσθενας, Αμπελώνας Βερίνο

Τα κρασιά μας προέρχονται από σταφύλια που καλλιεργούνται κυρίως σε τέσσερις αμπελώνες της ορεινής Αχαΐας, συνολικής έκτασης περίπου 28 εκτάρια. Το εξαιρετικό κλίμα του τόπου, το ποικίλο ανάγλυφο, οι εκθέσεις και το υψόμετρο είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που καθιστούν την περιοχή εξαιρετική για αμπελοκαλλιέργεια και παραγωγή μοναδικών κρασιών.

Οι πλαγιές της ορεινής Αχαΐας και συγκεκριμένα τα προσεκτικά επιλεγμένα αμπελοτόπια του Κτήματος είναι το ιδανικό περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν πολλές γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες, καθιστώντας τον αμπελώνα της έναν από τους σημαντικότερους της χώρας.

Το μοναδικό αυτό terroir δίνει οίνους υψηλής ποιότητας που έχουν αποκτήσει αναγνώριση από διεθνούς φήμης οινοκριτικούς, ενώ οι βραβεύσεις διαδέχονται η μία την άλλη.

Στους 4 αμπελώνες του Κτήματος καλλιεργούνται η Μαυροδάφνη, το Μαύρο Καλαβρυτινό, η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, το Λαγόρθι, το Syrah και το Cabernet Sauvignon.

 

Οι Άνθρωποι

Το Κτήμα, ως ολοκληρωμένη οντότητα καλλιέργειας και παραγωγής, στηρίζεται σε ανθρώπους με αγάπη για τον τόπο και πάθος για το αμπέλι και το κρασί.

Ανθρώπους με γνώση, εμπειρία και μεράκι για τη δουλειά τους, που επιλέχθηκαν προσεκτικά από τους πρωτοπόρους ιδρυτές Γιάννη και Θόδωρο Αναστασίου και μοιράζονται μαζί τους το όραμα της αναβίωσης του ιστορικού αμπελώνα.

Οι καλλιεργητές, οι οινολόγοι και τα στελέχη του κτήματος συνθέτουν μια σύγχρονη και δυναμική ομάδα που εμπνέεται από τις αυθεντικές αξίες της οινοποίησης. Η συλλογική αυτή προσπάθεια στηρίζεται στην κοινή πεποίθηση ότι η δημιουργία ξεχωριστών κρασιών ξεκινά από τον σεβασμό στο περιβάλλον, τη φροντίδα της γης και τη διατήρηση της πολύτιμης φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 

Βιωσιμότητα

Με πολύτιμη κληρονομιά την τοποθεσία του, που βρίσκεται στην καρδιά του Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού, ένα από τα επτά Παγκόσμια Ελληνικά Γεωπάρκα της UNESCO, το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο συμβάλλει ενεργά και διασφαλίζει, από την πρώτη στιγμή της νεότερης λειτουργίας του, την αειφόρο ανάπτυξη και προστασία της περιοχής.

Συμμετέχοντας στο όραμα της βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης, το Κτήμα υλοποιεί ορθές πρακτικές με γνώμονα την προστασία της βιοποικιλότητας και του μοναδικού φυσικού πλούτου της περιοχής, τον σεβασμό στις μακραίωνες αμπελουργικές παραδόσεις των τοπικών κοινωνιών, και την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ευημερία των επόμενων γενιών.

 

Διανομή

To Κτήμα Μέγα Σπήλαιο μέσα από τις γερές ρίζες του, τις σταθερές αξίες και τις συνεχείς επενδύσεις, αλλά πάνω από όλα μέσα από τον σεβασμό, την αγάπη και το μεράκι για την καλλιέργεια της αμπέλου και την παραγωγή ποιοτικών οίνων, έχει καταξιώσει το όνομά του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο διανομής στην εγχώρια αγορά, ενώ εξάγει μεγάλο μέρος της παραγωγής τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Η γκάμα των οίνων Μέγα Σπήλαιο εξάγονται σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο και στις πέντε ηπείρους.

 

Οινοτουρισμός στο Κτήμα

Με ανοιχτές τις πόρτες σε οινόφιλους, περιηγητές και απλούς ταξιδιώτες, το Κτήμα διαθέτει σύγχρονες υποδομές φιλοξενίας και προσφέρει προγράμματα γευσιγνωσίας σχεδιασμένα από την ομάδα μας.

Από μια χαλαρή βόλτα ανάμεσα στα αμπέλια δοκιμάζοντας επιλεγμένες ετικέτες από τοπικές ποικιλίες, έως ένα ολοκληρωμένο γευστικό ταξίδι εμπλουτισμένο με δράσεις, επισκέψεις και εξορμήσεις, οι φίλοι του κρασιού έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια αξέχαστη εμπειρία οινικού πολιτισμού σε ένα περιβάλλον σπάνιας φυσικής ομορφιάς.

 

Επικοινωνία :
 
Μέγα Σπήλαιο Γραφεία: Γέφυρα Μεγανίτη, 25 100 Αίγιο, Ελλάδας
 
Τηλ: +30 26910 71555Fax: +30 26910 71201
 
 
website :  megaspileo.gr
 
Amario Suites Hotel

Στην περιοχή του Αιγίου, το Amario Suites Hotel προσφέρει στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εμπειρία φιλοξενίας. To ξενοδοχείο μας διαθέτει 12 πολυτελείς σουίτες με μοναδικό design η κάθε μία, εκλεπτυσμένη διακόσμηση, πλήρως εξοπλισμένες, συνοδευόμενες από παροχές 5 αστέρων.

Στο Amario Suites Hotel, το ιδιαίτερο ιστορικό παρελθόν συνδυάζεται αρμονικά με τη σύγχρονη πολυτέλεια, προσφέροντας μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία φιλοξενίας!

To Amario Suites Hotel στεγάζεται σε ένα εμβληματικό κτίριο, με υψηλή ιστορική αξία. Η ιστορία του κτιρίου ξεκινάει από το μακρινό 1933, όπου και μπήκαν τα πρώτα θεμέλια. Το ιδιαίτερο αυτό κτίριο, σχεδιάστηκε και χτίστηκε από Ιταλούς αρχιτέκτονες.

Amario Suites Hotel ⇒ ⇒    Απόλυτος συνδυασμός Premium Φιλοξενίας & μοναδικών εμπειριών
Οινοτουρισμού

Οινοτουρισμού