Φθινοπωρινοί προορισμοί

Το φθινόπωρο κάνει την Πελοπόννησο πίνακα ζωγραφικής

Κάπου ανάμεσα στις τελευταίες μας βουτιές και το πρώτο άχνισμα μιας πέτρινης καμινάδας, ανάμεσα στη ραστώνη του καλοκαιριού και την θαλπωρή του χειμώνα, η φύση παίρνει σαν ζωγράφος τα πινέλα της και χρωματίζει τις ωραιότερες γωνιές της Πελοποννήσου με έντονα χρυσαφιά, βαθιά κόκκινα και ζεστά πορτοκαλιά.

Τα φύλλα κριτσανίζουν σε κάθε βήμα στα μονοπάτια του καστανοδάσους στον Κοσμά της Αρκαδίας, κάτω από τα φορτωμένα αγκαθωτούς καρπούς κλαδιά.

Οι βελανιδιές της Φολόης  στην Ηλεία ντύνονται με τις χρυσοκόκκινες φυλλωσιές τους, κάνοντας τις διαδρομές του δάσους να μοιάζουν βγαλμένες από εικονογράφηση παραμυθιού. Τα ποτάμια του Ταΰγετου διασχίζουν κελαρύζοντας φαράγγια στρωμένα με χρυσοκίτρινα χαλιά.

Τα πρώτα τζάκια ανάβουν στους ξενώνες των ορεινών χωριών, κι ας μην κάνει ακόμα ακριβώς κρύο, κι ας θέλεις περισσότερο την ατμόσφαιρα που κάνει το κριτσάνισμα της φωτιάς τους και λιγότερο τη ζεστασιά της.

Αυτή η ατμόσφαιρα είναι που σε κάνει να παραγγέλνεις αχνιστό ελληνικό καφέ στα παραδοσιακά καφενεία και να βολτάρεις λίγο περισσότερο σε σκαρφαλωμένα σε πλαγιές βουνών χωριουδάκια, κι ας μην το παραδέχεσαι ακόμα ότι είσαι έτοιμος να απαρνηθείς τις παραλίες. Δεν χρειάζεται κιόλας, εδώ που τα λέμε, να τις απαρνηθείς.

Γιατί, για το μεγαλύτερο τουλάχιστον μέρος της πιο μεταβατικής απ’ όλες τις εποχές του χρόνου, την ώρα που τα φύλλα αρχίζουν να πέφτουν στα δάση εσύ μπορείς να συνεχίζεις τις βουτιές σου.

Τα μεσημέρια του Οκτώβρη το φως του ήλιου ζεσταίνει ακόμα τα βότσαλα στις παραλίες της  Μάνης, και τα απογεύματα ο ήλιος βουτά στη θάλασσα πίσω από τους γεμάτους κρινάκια αμμόλοφους των Λουτρών της Κυλλήνης.

Στις παραλίες γύρω από το  Ναύπλιο βρίσκεις πια εύκολα χώρο να απλώσεις την πετσέτα σου, και στα νερά του Κορινθιακού οι κάτοικοι Αθηνών και περιχώρων αναζητούν (και βρίσκουν) λίγο καλοκαίρι ακόμα στα Σαββατοκύριακά τους.

Αυτή είναι και η μαγεία του τέλειου συνδυασμού βουνού και θάλασσας, για τον οποίο τόσο αγαπάμε την Πελοπόννησο: Ότι οι εποχές γλιστρούν η μία μέσα στην άλλη, θυμίζοντας ότι σε πείσμα όσων σπεύδουν να ευχηθούν «καλό χειμώνα» ήδη από τα τέλη Αυγούστου, ο χρόνος δεν στριμώχνεται σε κουτάκια ημερολογίων.

Δεν έχει προκαθορισμένες αρχές και συγκεκριμένα τέλη. Γιατί η φύση είναι σοφή και ξέρει καλύτερα. Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη –και ομορφότερη– απόδειξη γι’ αυτό.

 

Η Πελοπόννησος είναι ανεξάντλητη

Αν και οι επιλογές ήταν πάμπολλες, ξεδιαλέξαμε 10 πράγματα που αξίζει να κάνεις και να ζήσεις το Φθινόπωρο εντός Πελοποννήσου σε λίμνες φαράγγια, φάρους και παραδοσιακά χωριά μεταξύ άλλων.

10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στην Πελοπόννησο το φθινόπωρο

 

TAGS :  Πελοπόννησος,  Ξενοδοχεία, Ταξίδια 

Εποχές

Εποχές

Διαμονή

Γαστρονομία

Διασκέδαση

Ταξίδια

Παραλίες

Camping

Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα

Tours & Δραστηριότητες

Θρησκευτικός Τουρισμός

Εκδηλώσεις

Travel Tips

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα