7 μοναδικά μουσεία της Πελοποννήσου

3 μέρες σε 7 μοναδικά μουσεία της Πελοποννήσου

Έφτασε η ώρα να αποκαταστήσουμε μια αδικία. Αδικία που κρατά από τα σχολικά μας χρόνια, όταν η υποχρεωτική επίσκεψη στο μουσείο ήταν απλά μια βαρετή παρένθεση στη συναρπαστική εκδρομή μας.  Τι και αν μεγαλώνοντας αναθεωρήσαμε τι βρίσκουμε συναρπαστικό και τι όχι;

Τα μουσεία, σε αντίθεση ας πούμε με τα κάστρα ή τους αρχαιολογικούς χώρους, εξακολουθούν να βρίσκονται χαμηλά στη λίστα με τους λόγους να επισκεφθείς έναν τόπο.

Ε λοιπόν, εμείς λέμε ότι τα μουσεία της Πελοποννήσου αξίζουν πολλά περισσότερα από ένα «μια που είμαστε εδώ, πάμε να δούμε και το μουσείο».

Αξίζουν την προσέγγιση «πάμε εκεί γιατί έχει ένα καταπληκτικό μουσείο». Κι έχουμε επτά μουσεία που θα σου το αποδείξουν. Ξεκινάμε από το Ναύπλιο 

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου

Πόσο πίσω πιστεύεις ότι πάει η Ιστορία της Αργολίδας; Ρητορική είναι η ερώτηση, μην προσπαθήσεις, όσες χιλιετίες και αν πεις λάθος θα κάνεις.  Γιατί το 32.000 π.Χ. αποκλείεται να το σκεφτείς.

Κι όμως, τριάντα τέσσερις χιλιάδες χρόνια πριν οι άνθρωποι που ζούσαν στο φαράγγι της Κλεισούρας έφτιαχναν εστίες, τις οποίες εσύ σήμερα θα δεις στο  Μουσείο του Ναυπλίου– και θα είναι μάλλον το αρχαιότερο αντικείμενο που θα δεις στη ζωή σου.

Εδώ επίσης βρίσκεται η πανοπλία κάποιου μυκηναίου πολεμιστή που ζούσε το 1500 π.Χ., η μοναδική που βρήκαμε ολόκληρη σε όλη την Ελλάδα.

Εδώ, ανάμεσα σε άλλα πολλά και θαυμαστά, θα συναντήσεις και τον πήλινο Βασιλιά της Ασίνης, που ενέπνευσε το ομώνυμο ποίημα στον Γιώργο Σεφέρη.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου στεγάζεται σε ένα υπέροχο βενετσιάνικο κτίριο του 1713, επάνω στην Πλατεία Συντάγματος, και είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Τρίτης, 8.30-16.00.  Το εισιτήριο κοστίζει 6€.

Ακολούθησέ μας   argolida_greece  και  ανακάλυψε την Αργολίδα

 

Μουσείο Κομπολογιού

Στην καρδιά της παλιάς πόλης του Ναυπλίου  βρίσκεται ένα μουσείο μοναδικό στον κόσμο, και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Γιατί στον μικρό μας τον πλανήτη άλλο Μουσείο Κομπολογιού δεν υπάρχει.

Ο Άρης Ευαγγελινός και η Ραλλού Γρομιτσάρη συλλέγουν και μελετούν το κομπολόι από το 1958, και αποτέλεσμα της αγάπης τους για το πιο ανατολίτικο από τα στοιχεία της ελληνικής μας ταυτότητας είναι μια εντυπωσιακή συλλογή από σπάνια κομπολόγια και προσευχητάρια από όλο τον κόσμο –Iνδουιστών, Bουδιστών, Μουσουλμάνων, Kαθολικών και Eλλήνων– που χρονολογούνται από το 1550 έως και το 1950.

Στο εργαστήριο στο ισόγειο του κτιρίου που φιλοξενεί το μουσείο θα δεις τεχνίτες επί το έργο της κατασκευής και συντήρησης κομπολογιών από ατόφιο κεχριμπάρι, αλλά και από υλικά όπως το όστρακο και το κοράλλι, και θα μάθεις τα πάντα για μια μοναδική τέχνη που όσο υπάρχει αυτό το μουσείο δεν θα την αφήσουμε να χαθεί.

Το Μουσείο Κομπολογιού   βρίσκεται στο 25 της οδού Σταϊκοπούλου και είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Τρίτης, 9.30-20.00.  Το εισιτήριο κοστίζει 2€.

¦
¦
¦

 112 χιλιόμετρα

 1 ώρα και 40 λεπτά οδήγησης

¦
¦
¦
Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας

Τι ξέρεις για τους νερόμυλους; Σίγουρα λιγότερα απ’ όσα θαυμαστά σχετίζονταν μαζί τους. Γιατί αυτή η σπουδαία ανακάλυψη της προβιομηχανικής εποχής δεν ήταν μόνο για να αλέθουμε το σιτάρι και να φτιάχνουμε αλεύρι, όπως θα σου εξηγήσει το επίσης μοναδικό στο είδος του Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα.

Σε έναν υπέροχο, καταπράσινο χώρο όλο τρεχούμενα νερά, πάνω από το φαράγγι του Λούσιου, το μουσείο αυτό μας ξεναγεί σε νερόμυλους και νεροτριβές, βυρσοδεψεία και ρακοκάζανα που στήνονταν στην ύπαιθρο μετά τον τρύγο, αλλά και μπαρουτόμυλους που τροφοδοτούσαν την Επανάσταση με πολεμικό υλικό.

Το Μουσείο Υδροκίνησης είναι στην ουσία ένα μεγάλο υπαίθριο πάρκο, με αναστηλωμένα ιστορικά κτίρια και παραδοσιακές εγκαταστάσεις, ακριβώς εκεί που τελειώνουν τα τελευταία σπίτια της Δημητσάνας.

Είναι επισκέψιμο καθημερινά εκτός Τρίτης 10.00-17.00, με το εισιτήριο στα 4€.  Ειδικά αν ταξιδεύετε με παιδιά, μην το χάσετε.

 

Το Μουσείο  ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς
 
¦
¦
¦

 79 χιλιόμετρα

 1 ώρα και 38 λεπτά οδήγησης

¦
¦
¦
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

Ακριβώς δίπλα σε έναν από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους όχι μόνο της Πελοποννήσου, αλλά και της Ελλάδας ολόκληρης, το Μουσείο της Ολυμπίας θα άξιζε να το επισκεφθείς ακόμα και αν έχανε όλα τα εκθέματα του και έμενε μόνο με ένα: Τον Ερμή του Πραξιτέλη.

Αυτό το αριστούργημα της γλυπτικής, ίσως το κορυφαίο άγαλμα όλων των εποχών, καταλαμβάνει μία από τις αίθουσες του –ούτως ή άλλως συναρπαστικού– μουσείου μόνο του.

Δεν είναι, βέβαια, μόνο αυτό: Εξίσου συναρπαστικό είναι ας πούμε να βλέπεις τα εργαλεία με τα οποία σκάλιζε στο εργαστήριό του ο Φειδίας τα δικά του αριστουργήματα, ή τα αναθήματα (τάματα, για όσους το προτιμούν σε καθημερινά ελληνικά) που άφηναν οι άνθρωποι στον βωμό του Δία πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια, ζητώντας από τον θεό να μεσολαβήσει για πράγματα ελάχιστα διαφορετικά από αυτά που ζητάμε σήμερα: να γίνουν καλά οι δικοί τους, να ευοδωθεί ο έρωτάς τους, να κερδίσει η ομάδα τους, τι απλοί που είμαστε οι άνθρωποι. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας   λειτουργεί καθημερινά 8.30-15.30.

Η είσοδος περιλαμβάνεται στο εισιτήριο του εξίσου συγκλονιστικού αρχαιολογικού χώρου, που κοστίζει 6€ τους χειμερινούς μήνες και 12€ τους καλοκαιρινούς.

¦
¦
¦

 108 χιλιόμετρα

 1 ώρα και 45 λεπτά οδήγησης

¦
¦
¦
Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου

Θυμάσαι στην Ιλιάδα έναν τύπο που ήταν ο πιο γέροντας και ο πιο σοφός απ’ όλους, που πήγαιναν όλοι να τον συμβουλευτούν κάθε φορά που μάλωναν ή έχαναν στις μάχες, κι εκείνος άρχιζε τα «αχ παιδάκι μου, εγώ τότε στον καιρό μου με τους Αργοναύτες» και τα «στην ηλικία σου πολεμούσαμε τους Κένταυρους» και μέχρι να απαντήσει σε αυτό που τον ρωτούσαν μεσολαβούσε μια ιστορία δέκα σελίδες; Ε, αυτός ήταν ο Νέστορας.

Κι εδώ στην Πύλο  είχε το μεγάλο και τρανό βασίλειό του, ο πιο σπουδαίος –επίτρεψέ μας τον υποκειμενισμό– από τους Μυκηναίους.

Την Ιστορία του διηγείται μέσα από ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές στο παλάτι του, αλλά και σε πολλά ακόμα σημεία του βασιλείου του, το μικρό αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο της Πύλου.

Το μουσείο στεγάζεται μέσα στο φαντασμαγορικό Κάστρο της Πύλου, που το λένε Νιόκαστρο αν και δεν είναι ακριβώς νέο –το 1573 το έχτισαν οι Οθωμανοί.

Είναι επισκέψιμο καθημερινά εκτός  Τρίτης, 8.30-16.00, με το εισιτήριο στα  6€.

¦
¦
¦

 135 χιλιόμετρα

 1 ώρα και 52 λεπτά οδήγησης

¦
¦
¦
Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Ξέρεις ποιος ήταν ο Υάκινθος; Όμορφος νεαρός από τις Αμύκλες, που ζούσε ήσυχα κι ωραία τον έρωτά του με τον Απόλλωνα, μέχρι που ο ζηλιάρης Ζέφυρος, θεός του ανέμου, τον σκότωσε φυσώντας και αλλάζοντας την πορεία του δίσκου που πέταξε ο Απόλλωνας εκεί που παίζανε.

Στον τάφο του φύτρωσε το λουλούδι που μέχρι σήμερα λέμε Υάκινθο, και στο μουσείο της Σπάρτης θα δεις απομεινάρια του ναού που χτίστηκε στις Αμύκλες για να λατρεύεται μαζί με τον θεό-εραστή του (τον Απόλλωνα, όχι τον άλλον τον κακό).

Θα δεις επίσης χρωματιστά ψηφιδωτά από τα σπίτια που έχτισαν πολύ αργότερα οι Ρωμαίοι στη Σπάρτη, αναθήματα (τάματα είπαμε είναι αυτά, δεν προσέχεις) που άφηναν στην Άρτεμη πρόγονοι και απόγονοι του Λεωνίδα –από ελαφαντόδοντο οι πλούσιοι, από μόλυβδο οι φτωχοί, βαθιά ταξική η κοινωνία της Αρχαίας Σπάρτης– και ευρήματα από το μυκηναϊκό νεκροταφείο της Πελλάνας, όπου μπορεί και να βρισκόταν το Παλάτι του Μενέλαου.

Αυτά, για όσους νομίζουν πως οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες δεν μας άφησαν τίποτα, επειδή ήταν απασχολημένοι να πολεμάνε όλη την ώρα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο στη γωνία των οδών Λυκούργου και Αγίου Νίκωνος, και είναι επισκέψιμο καθημερινά εκτός Τρίτης 8.30-15.30, με το εισιτήριο στα 2€.

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Από πότε έχουμε ελιές στην Ελλάδα; Σπάνια περίπτωση ερώτησης που απαντάται όντως με τη φράση-πασπαρτού «από πάντα», που εδώ δεν είναι καθόλου υπερβολή, γιατί αυτό το μουσείο της Σπάρτης έχει φύλλα ελιάς ηλικίας πενήντα χιλιάδων ετών. Πενήντα, όχι πέντε. Αν υπάρχει, λοιπόν, ένα δέντρο στο οποίο αξίζει να αφιερώσουμε ως χώρα ένα μουσείο, αυτό σίγουρα είναι η ελιά.

Στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού θα μάθεις όσα δεν ήξερες για τη σχέση μας με το λάδι και τον ρόλο του… στα πάντα, από την ιατρική ως την ποίηση και από τη διατροφή μας μέχρι την οικονομία, μέσα από εκθέματα που περιλαμβάνουν αρχαία και βυζαντινά ελαιοτριβεία και κινούμενες μακέτες που εξηγούν σε εξίσου εντυπωσιασμένους ενήλικες και πιτσιρίκια πώς ακριβώς γίνεται λάδι η ελιά.

Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού  βρίσκεται στην οδό Όθωνος-Αμαλίας, στον αριθμό 129, και λειτουργεί καθημερινά εκτός Τρίτης 10.00-17.00. Το εισιτήριο κοστίζει 4€.

Ολόκληρη η διαδρομή με τα μουσεία στον χάρτη, εδώ:  https://tinyurl.com/v4hzdgb

 

Το Μουσείο  ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Ταξίδι 3-5 ημερών

Ταξίδι 3-5 ημερών

Πολιτισμός

Πολιτισμός

Διαμονή

Γαστρονομία

Διασκέδαση

Ταξίδια

Παραλίες

Camping

Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα

Tours & Δραστηριότητες

Θρησκευτικός Τουρισμός

Εκδηλώσεις

Travel Tips

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα