Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

Η Ιστορία του Κτιρίου και της Έκθεσης

Το πρώτο μουσείο στην Ολυμπία, ένα κομψό και ακόσμητο νεοκλασικό οικοδόμημα, ανεγέρθηκε μεταξύ 1883 και 1887, σε έναν λόφο στα βορειοδυτικά του αρχαιολογικού χώρου. Ήταν για αρκετές δεκαετίες το μέρος όπου στεγάστηκαν οι θησαυροί που ανακαλύφθηκαν από το περίφημο Ιερό του Διός

Δύο Γερμανοί επιστήμονες, ο Φρίντριχ Άντλερ και ο Ερνστ Κούρτιους που ετοίμασαν το πενταετές πρόγραμμα των πρώτων ανασκαφών της Ολυμπίας – είχαν ξεκινήσει επίσημα το 1875 – ήταν υπεύθυνοι για το τελικό σχέδιο του μουσείου. Στην έκθεση των ευρημάτων συμμετείχε και ο Wilhelm Dörpfeld, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την επίβλεψη των ανασκαφών. 

Με θέα τα ερείπια του Ιερού, τον λόφο Κρόνιο, τον Αλφειό και τον Κλαδέο ποταμό, το κτίριο κατασκευάστηκε με μια πολύ γενναιόδωρη δωρεά 220.000 δραχμών του τραπεζίτη και εθνικού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού του οποίου το όνομα αναγράφεται στο επιστύλιο (ΣΥΓΓΡΕΙΟΝ) πάνω από την κύρια είσοδο.

Οι καταστροφικοί σεισμοί του 1953 προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στο Συγγρείο. Στο μεταξύ, η πρόοδος των ανασκαφών στην Άλτι και τα νέα ευρήματα που ήρθαν σταδιακά στο φως, κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη κατασκευής ενός νέου, μεγαλύτερου μουσείου, που θα ανταποκρίνεται στις αρχαιολογικές συνθήκες και απαιτήσεις της μεταπολεμικής εποχής.

Το παλαιό μουσείο παρέμεινε λειτουργικό, αλλά ταυτόχρονα, από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 και μετά, ξεκίνησαν οι εργασίες για τα θεμέλια του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίος στην κοιλάδα βορειοδυτικά του Κρόνιου λόφου. 

Το κτίριο, το οποίο ανεγέρθηκε τη δεκαετία 1960-1970, βασίστηκε σε πρόταση του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού.

Η κάτοψη του νέου μουσείου ακολουθούσε την ίδια ορθογώνια διάταξη του “Συγγρείου”. Εκτός από τον προθάλαμο, αποτελείται από μια μεγάλη κεντρική αίθουσα για το γλυπτό διάκοσμο του Ναού του Διός, γύρω από την οποία ήταν διατεταγμένες άλλες εννέα εκθεσιακές ενότητες σε σχήμα U. 

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου (1972) το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας ήταν έτοιμο και δεχόταν επισκέπτες, ενώ διέθετε οργανωμένους αποθηκευτικούς χώρους, εργαστήρια συντήρησης, Χαλκοθήκη και γραφεία που στέγαζαν τη διοίκηση της Εφορείας. Παράλληλα, από το 1974, ήταν σε εξέλιξη το έργο για την επανέκθεση των γλυπτών του ναού του Διός στην κεντρική αίθουσα του μουσείου.

Οι αρχαιότητες μεταφέρθηκαν σταδιακά εκεί για να τοποθετηθούν θραύσματα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, να συναρμολογηθούν με νέους αρμούς από ανθεκτικότερο υλικό και να κατασκευαστούν εκμαγεία για διδακτικούς σκοπούς.

 

3500 τετραγωνικά μέτρα τέχνης και ιστορίας

Η εξαιρετική για την περίοδο επανέκθεση των πολλών διαφόρων παλαιότερων και πιο πρόσφατων αναθημάτων από το Ιερό, οργανωμένων με θεματική και χρονολογική σειρά στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, που περιείχε και αίθουσα αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν αποτέλεσμα της αξιοθαύμαστης συνεργασίας ενός επιτελείου αξιόλογων αρχαιολόγων και τεχνικών υπό την άμεση επίβλεψη και ευθύνη του Νίκου Γιαλούρη, στη συνέχεια Έφορου και αργότερα Γενικού Επιθεωρητή Αρχαιοτήτων.

Το έργο της αποκατάστασης, της ανακατασκευής και της επανέκθεσης των  αετωμάτων και πολλών άλλων γλυπτών ανέλαβαν ο αξιόλογος γλύπτης Στέλιος Τριάντης και η σύζυγός του Ισμήνη – Αλίκη Στυψιανού, η οποία ήταν Έφορος του μουσείου τότε.

Μετά τη νέα εκθεσιακή διάταξη στην Αίθουσα των Αετωμάτων, της οποίας οι διαστάσεις είναι σχεδόν ίδιες με την αρχική αίθουσα στο Συγγρείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας άνοιξε επίσημα τις πόρτες του στο κοινό το 1982. 

Δώδεκα χρόνια αργότερα, το άγαλμα της Νίκης του Παιωνίου εκτέθηκε σε ειδικά διαμορφωμένη  ημιαυτόνομη αίθουσα. Το υπέροχο φτερωτό άγαλμα αποκαταστάθηκε για άλλη μια φορά στο βάθρο του. Προστέθηκαν επιπλέον θραύσματα, χρησιμοποιήθηκαν ράβδοι τιτανίου για να το συγκρατήσουν και απελευθερώθηκε από όλες τις προσθήκες γύψου των παλαιοτέρων παρεμβάσεων.

 

Η ριζική ανακαίνιση εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας στην Ελλάδα αλλά και στην Ολυμπία, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004, έγιναν σημαντικά έργα βελτίωσης τόσο στον αρχαιολογικό χώρο όσο και στη σύγχρονη πόλη που είχε αναπτυχθεί τουριστικά τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ωστόσο, το μεγάλο έργο και το όφελος ήταν η ριζική ανακαίνιση των μουσείων της Ολυμπίας, που κυριολεκτικά επανασυστάθηκαν, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σύγχρονης μουσειολογίας. 

Απαιτήθηκαν τέσσερα χρόνια πυρετωδών προετοιμασιών, έως ότου εγκαινιαστεί η τριάδα των μουσείων στην Ολυμπία στις 24 Μαρτίου 2004. Πρόκειται για το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα (Παλαιό Μουσείο Ολυμπίας ή Συγγρείο) και το Μουσείο Ιστορίας των Ανασκαφών της Ολυμπίας (Παλαιό Εφόρειο, δυτικά του Συγγρείου) τα οποία άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ολυμπίας.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας ο εκθεσιακός χώρος 3500 τετραγωνικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του περιστυλίου αίθριου, ανακαινίστηκε σύμφωνα με τις θεωρίες και εξελίξεις της μουσειολογίας και μουσειογραφίας.

Η βασική φιλοσοφία  δεν άλλαξε, δεδομένου ότι οι βασικοί στόχοι της έκθεσης παρέμειναν ίδιοι: αφενός η προβολή της ιστορίας του περίφημου Ιερού ανά τους αιώνες και αφετέρου η αφήγηση των βημάτων και σταθμών προόδου της αρχαίας ελληνικής τέχνης, με αναφορά στο πανόραμα των αναθημάτων στον προστάτη θεό Δία, από τους προϊστορικούς χρόνους και τις απαρχές της λατρείας, μέχρι τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες, κατά τους οποίους το Ιερό εγκαταλείφθηκε και ξεχάστηκε.

 

Πληροφορίες 

Πλήρες: 12 €

Μειωμένο: 6 €

Κατά τη χαμηλή περίοδο (1 Νοεμβρίου – 31 Μαρτίου), η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου μειώνεται κατά 50% για όλους τους επισκέπτες.

 

Ώρες Λειτουργίας

1 Ιανουαρίου: κλειστό

25 Μαρτίου: κλειστό

Μεγάλη Παρασκευή: 12:00-17:00

Μεγάλο Σάββατο: 8:00-15:00

1 Μαΐου: κλειστό

Κυριακή του Πάσχα: κλειστά

25 Δεκεμβρίου: κλειστό

26 Δεκεμβρίου: κλειστό

Πολιτισμός

Πολιτισμός

Διαμονή

Γαστρονομία

Διασκέδαση

Ταξίδια

Παραλίες

Camping

Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα

Tours & Δραστηριότητες

Θρησκευτικός Τουρισμός

Εκδηλώσεις

Travel Tips

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα