Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου

Στο κτήριο Μαιζώνος στο Νιόκαστρο Πύλου, αποτελεί συνέχεια του Αντωνοπούλειου Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου που μέχρι το 2014 φιλοξενούνταν στο κέντρο της πόλης και συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός πολυδύναμου πολυχώρου πολιτισμού. Η εκθεσιακή αφήγηση του σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου καλεί τον επισκέπτη να περιηγηθεί «στα ίχνη της Πύλου.

Μοναδικά αρχαιολογικά εκθέματα, όπως μια από τις αρχαιότερες πινακίδες Γραμμικής Β΄ γραφής που προέρχεται από τις ανασκαφές στην Ίκλαινα Μεσσηνίας,  υποστηρίζονται από ψηφιακές εφαρμογές με καινοτόμο τρόπο και παρουσιάζουν την ιστορία της Πυλίας από την απώτερη προϊστορία έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο θεματικούς άξονες περιήγησης.  Ο πρώτος έχει τίτλο «…επί του ωραιοτέρου κόλπου του κόσμου…» και παρουσιάζει τη διαχρονική κατοίκηση στα παράλια της Πυλίας. Ο δεύτερος με τίτλο «Στην Πυλιακή ενδοχώρα» προβάλλει κυρίως, την πλούσια μυκηναϊκή ιστορία της περιοχής.

Η Ομηρική Πύλος – puro, που σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη χωροθετείται στον Άνω Εγκλιανό, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το ανάκτορο του Νέστορος και η διασύνδεσή του με τον όρμο της Βοϊδοκοιλιάς προβάλλονται στο σταθμό με τίτλο «…ἐς δέ Νέστορα … περιῆλθε Μεσσηνίων ἡ ἀρχή..». Ιδιαίτερη μνεία δίνεται στον θολωτό τάφο που αποδίδεται στον Θρασυμήδη, γιο του Νέστορα, βασιλιά της Πύλου.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης του μουσείου έχει υλοποιηθεί εκπαιδευτικό υποστηρικτικό υλικό, μουσειοσκευή και οικογενειακοί εκπαιδευτικοί σάκοι που προτείνουν ευχάριστες προσεγγίσεις και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και από μεμονωμένους επισκέπτες.

Το έργο της μετεγκατάστασης και επανέκθεσης  του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου υλοποιήθηκε την περίοδο 2013 – 2015 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στο πλαίσιο της πράξης «Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου, Δ. Πύλου Νέστορος Περιφέρειας Πελοποννήσου» προϋπολογισμού 1,099,750.00€, ενταγμένης στο Ε.Π. "Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα"  (ΕΠΑΝ ΙΙ) (2007 – 2013).

 

Πληροφορίες 

Ολόκληρο: €3, Μειωμένο: €2

Ενιαίο Εισιτήριο: Ολόκληρο: €15, Μειωμένο: €-

Διάρκεια 3 ημέρες

Ισχύει για: Ανάκτορο Νέστορος, Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας, Κάστρο Καλαμάτας, Κάστρο Μεθώνης, Κάστρο Πύλου (Νιόκαστρο), Πύργος Μούρτζινων

 

Ώρες Λειτουργίας

Χειμερινό:

από 1/11 έως 31/3,  08:30 – 15:30, Τρίτη κλειστό

Θερινό:

από 1/4 έως 31/10, 08:00 – 20:00, Τρίτη κλειστό

Πολιτισμός

Πολιτισμός

Διαμονή

Γαστρονομία

Διασκέδαση

Ταξίδια

Παραλίες

Camping

Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα

Tours & Δραστηριότητες

Θρησκευτικός Τουρισμός

Εκδηλώσεις

Travel Tips

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα