Το Κτήμα Σεμέλη είναι ένας μικρός οινικός παράδεισος στη Νεμέα

Μια γεμάτη ημέρα στο Κτήμα Σεμέλη

Σεμέλη ήταν η μητέρα  του Διονύσου, θεού του κρασιού και του κεφιού κατά την αρχαιότητα. Από εκείνη πήρε το όνομά του το ομορφότερο ίσως επισκέψιμο οινοποιείο της Νεμέας, φωλιασμένο στην καρδιά αμπελώνων που απλώνονται σε υψόμετρο 650 μέτρων, αφήνοντας το βλέμμα να περιπλανηθεί στις γύρω βουνοπλαγιές ώσπου να καταλήξει στην θάλασσα.

Το Κτήμα Σεμέλη βρίσκεται στο Κούτσι της Νεμέας, και αποτελεί την ιδανική στάση ενός road trip στην Κορινθία, αλλά και αφορμή από μόνο του για μια μονοήμερη εκδρομή από την Αθήνα.

Είτε είσαι λάτρης και γνώστης του κρασιού, είτε πρωτάρης στον μαγικό κόσμο των οινοποιείων, εδώ έχεις πολλά να μάθεις –και περισσότερα να γευτείς.

Ένα Κτήμα με ιστορία

Με ιστορία που ξεκινάει από το 1979, το Κτήμα Σεμέλη, αποτελεί σήμερα μία από τις κορυφαίες οινοποιητικές μονάδες στην Ελλάδα.

Στην καρδιά ενός μοναδικού Terroir, στο Κούτσι της Νεμέας, λειτουργεί από το 2003 το υπερσύγχρονο οινοποιείο περιστοιχισμένο από τους  ιδιόκτητους  αμπελώνες οι οποίοι εκτείνονται σε 50 στρέμματα από τα συνολικά 300 που βρίσκονται σε Νεμέα και Μαντινεία.

Την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκε και ο πρώτος τρύγος από τον οποίο προέκυψε μεταξύ άλλων και το εμβληματικό NEMEA GRANDE RESERVE 2003, ένα εξαιρετικό single vineyard 100% Αγιωργίτικο βαθυκόκκινο κρασί που διατίθεται πλέον μόνο στο οινοποιείο και μπορείς να διαπιστώσεις πόσο όμορφα εξελίσσεται στον χρόνο.

Η επιλογή της περιοχής του Οινοποιείου δεν έγινε καθόλου τυχαία. Ο κυριότερος λόγος αφορά στην ποιότητα του εδάφους το οποίο είναι αργιλοασβεστώδες, με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο. Με απλά λόγια, χρώμα. Έχει πιο έντονο χρώμα το σταφύλι εδώ σε σχέση με άλλα σημεία. Δεύτερον, εδώ δεν υπάρχουν οι απέραντες πεδιάδες που βλέπουμε π.χ. στην Καλιφόρνια: Υπάρχει κλίση, επομένως πάρα πολύ καλή αποστράγγιση.

Το δροσερό αεράκι που έρχεται από τον Κορινθιακό κόλπο στο βάθος, και προστατεύει τα αμπέλια από διάφορες ασθένειες. Στα παραπάνω, αν προσθέσει κανείς και τις χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις (700 κιλά σταφύλι ανά στρέμμα),  αντιλαμβάνεται εύκολα την ποιότητα του σταφυλιού που παράγεται στην συγκεκριμένη υπο – ζώνη της Νεμέας, ειδικά ως προς την συμπύκνωση των αρωμάτων και των γευστικών χαρακτηριστικών.

Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός του οινοποιείου σύμφωνα με την φιλοσοφία του "gravity flow” βοηθά στην ήπια μεταχείριση της πρώτης ύλης, των σταφυλιών, και του παραγόμενου οίνου, Με την εκμετάλλευση της βαρύτητας τα σταφύλια διοχετεύονται στους οινοποιητές, ενώ με τον ίδιο τρόπο και ο παραγόμενος οίνος οδεύει προς τα βαρέλια της κάβας για ωρίμανση, μειώνοντας στο ελάχιστο τις μηχανικές καταπονήσεις..

Συνολικά το Κτήμα αγκαλιάζουν περίπου 50 στρέμματα με αμπέλια, άλλα 150 βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Νεμέας, ενώ άλλα 100 βρίσκονται στη Μαντινεία, όπου καλλιεργείται κυρίως Μοσχοφίλερο. Πέρα από αυτό και το Αγιωργίτικο, την κύρια ποικιλία της Νεμέας, στο Κτήμα Σεμέλη καλλιεργούνται επίσης Μαλαγουζιά, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah και Gewürztraminer, το οποίο έρχεται κατευθείαν από τη Μαντινεία γιατί χρειάζεται υψόμετρο και πιο ψυχρό κλίμα για να δώσει μια ιδιαίτερη τραγανότητα. Παράλληλα υπάρχουν πολλές μόνιμες/σταθερές συνεργασίες με συγκεκριμένους παραγωγούς ώστε να συμπληρωθούν οι απαιτούμενες ποσότητες για την παραγωγή κρασιού.

Μια γεμάτη ημέρα στο Κτήμα Σεμέλη

Ήδη από τη στιγμή που αφήνεις το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ και κατευθύνεσαι προς την είσοδο χαζεύοντας το φαντασμαγορικό τοπίο που αγκαλιάζει το οινοποιείο, καταλαβαίνεις πως εδώ έχει δοθεί προσοχή ως και στην τελευταία λεπτομέρεια: Από τα γλυπτά του Francesco Moretti που μας υποδέχονται στον καταπράσινο κήπο, μέχρι τα τραπέζια που απλώνονται στις μεγάλες βεράντες πάνω από την πισίνα για να φιλοξενήσουν την οινογευσία που θα ακολουθήσει την ξενάγηση.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης θα μάθεις όλα όσα ήθελες πάντα να ξέρεις για την παραγωγή, την οινοποίηση και την παλαίωση του κρασιού, ξεκινώντας από το επίπεδο της παραλαβής και καταλήγοντας στο εξαιρετικά ατμοσφαιρικό υπόγειο κελάρι.

Στο πρώτο επίπεδο θα δεις έναν από τους ελάχιστους εκραγιστήρες του είδους του που υπάρχουν στην Ελλάδα, ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα που διαχωρίζει την ρώγα του σταφυλιού από το τσαμπί, κρατώντας την απολύτως ανέπαφη. Εντυπωσιακό είναι και το σύστημα με τις ράγες που αποτελεί πιστοποιημένη πατέντα του Κτήματος, και διασφαλίζει τον σωστό και γρήγορο διαχωρισμό στους οινοποιητές, αναλόγως την υποζώνη από την οποία προέρχεται η κάθε παρτίδα σταφυλιών.

Από εκεί βαδίζουμε για το  χώρο της  οινοποίησης, την καρδιά δηλαδή του οινοποιείου, για να δούμε τις δεξαμενές λευκής οινοποίησης και τους δρύινους οινοποιητές όπου γίνεται η αλκοολική ζύμωση για τα κρασιά Spondee και το Grande Reserve, τα δύο πιο εμβληματικά κόκκινα κρασιά του κτήματος.

Σειρά έχει η εμφιαλωτική γραμμή, όπου θα μάθουμε για την εμφιάλωση και αποθήκευση του κρασιού, το 25% της συνολικής παραγωγής του οποίου φεύγει για το εξωτερικό, όπου πωλείται σε 22 χώρες, με κύριες αγορές την Αμερική, τον Καναδά, την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Η ξενάγηση  ολοκληρώνεται στο υποβλητικό κελάρι, με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό του, την σταθερή θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 16 βαθμούς Κελσίου όλο τον χρόνο, με τα δρύινα βαρέλια παραταγμένα να σχηματίζουν διαδρόμους που θυμίζουν σκηνικό ταινίας. Κάτω από τα διακοσμητικά βότσαλα που είναι κάτω από τα βαρέλια υπάρχει το φυσικό χώμα για εκμετάλλευση της υγρασίας του εδάφους.

Εκτός από τα δρύινα βαρέλια,  υπάρχουν και κάποια  γαλλικά βαρέλια ακακίας, όπου ωριμάζει το Τhea Mantinia, ένα single vineyard, ΠΟΠ Μαντινείας μοσχοφίλερο, το οποίο μάλιστα βραβεύτηκε ως το καλύτερο μοσχοφίλερο της χρονιάς για το 2023.  To συγκεκριμένο κρασί ωριμάζει πάνω στις λεπτές οινολάσπες “sur lie”, αποκτώντας εκτός από χαρακτηριστικά αρώματα λουλουδιών και σιρόπι ροδάκινου, ιδιαίτερο στόμα και ώριμο χαρακτήρα. 

Μέσα στο κελάρι βρίσκεται και η εντυπωσιακή Γυάλινη Αίθουσα του Κτήματος, στην οποία φιλοξενούνται private tastings semeliestate.gr  και κάθετες γευστικές δοκιμές –κάθετη δοκιμή, αν δεν είσαι εξοικειωμένος με τους όρους των οινοποιείων, λέμε την δοκιμή διαφορετικών σοδιών της ίδιας ετικέτας, που μας δείχνει την εξέλιξη του κρασιού ανά τα χρόνια.

Στις προθήκες της Γυάλινης Αίθουσας, η «βιβλιοθήκη» του Κτήματος περιλαμβάνει κάποιες από τις παλαιότερες σοδειές και ιστορικές ετικέτες, όπως το Chateau Semeli, μια από τις πρώτες ελληνικές ετικέτες που πήραν χρυσό μετάλλιο σε διαγωνισμό οίνου της Γαλλίας, ένας συνδυασμός Cabernet με Merlot που πλέον δεν κυκλοφορεί στην αγορά.

Και έφτασε η ώρα που όλοι περιμέναμε

Στο τέλος της ξενάγησης ανεβαίνουμε και πάλι στον εντυπωσιακό χώρο υποδοχής για να δοκιμάσουμε μερικά από τα καλύτερα κρασιά του Κτήματος. Αναλόγως την ξενάγηση που θα επιλέξεις, semeliestate.gr αλλάζουν κάθε φορά και οι ετικέτες (λόγος να έρθεις και να ξαναέρθεις, γιατί μία επίσκεψη δεν είναι ποτέ αρκετή).

Στα δικά μας αγαπημένα συγκαταλέγονται το απόλυτα καλοκαιρινό ροζέ Semeli Delear, 60% Syrah και 40% Grenache Rouge, με αρώματα από ρόδι, καρπούζι και passion fruit, και το λευκό Semeli Aetheria, 80% Μαλαγουζιά με 20% Chardonnay, και ντελικάτα αρώματα πράσινου μήλου και αχλαδιού.

Ολοκαίνουρια ετικέτα η Semeli Sofia, κυκλοφόρησε μόλις πριν από ένα μήνα και είναι 60% Ασύρτικο και 40% Μοσχοφίλερο, ενώ ειδική μνεία αξίζει φυσικά το ερυθρό Semeli Spondee, 40% Merlot, 40% Syrah, 20% Cabernet Sauvignon, με νότες από ώριμα κόκκινα φρούτα, μαρμελάδες μύρτιλου και φραγκοστάφυλου και ανατολίτικα μπαχάρια.

Καμία δοκιμή δεν είναι, βέβαια, ολοκληρωμένη χωρίς τα υπέροχα Nemea Reserve και Grande Reserve, αμφότερα από 100% Αγιωργίτικο, που παλαιώνουν συνολικά για δύο και τέσσερα χρόνια αντίστοιχα. Αρώματα από βατόμουρο, μαυροκέρασο και βανίλια πλαισιωμένα από νότες μπαχαρικών κάνουν τις δύο εμβληματικές ετικέτες του κτήματος εμπειρία για όλες τις αισθήσεις.

Αν ο χρόνος το επιτρέπει, αξίζει οπωσδήποτε να αναβαθμίσεις την όλη εμπειρία σε wine & dine,  semeliestate.gr ταιριάζοντας τα κρασιά του Κτήματος με γευστικές προτάσεις που εμπνέονται από την πλούσια γαστρονομική παράδοση της Πελοποννήσου και της υπόλοιπης Ελλάδας, και βασίζονται σε βιολογικές πρώτες ύλες όπως ο τραχανάς Κορινθίας, τα όσπρια και η φάβα από τον Φενεό, η φέτα Ζήρειας, επιλεγμένα αλλαντικά του τόπου, καθώς και μία επιλογή κρεάτων ελληνικής εκτροφής.

Τα απολαμβάνεις όλα με θέα στις καταπράσινες βουνοπλαγιές γύρω από το Κτήμα, είτε στον πολυτελή εσωτερικό χώρο με τα κρεμαστά τζάκια που κλέβουν την παράσταση, είτε στα τραπεζάκια που απλώνονται έξω, στις μεγάλες βεράντες.

Το Κτήμα Σεμέλη είναι επισκέψιμο καθημερινά εκτός Τρίτης 10:00-16:00, και τα Σαββατοκύριακα 11:00-17:00. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα διοργάνωσης εταιρικών εκδηλώσεων, καθώς και φιλοξενίας σε εντυπωσιακές σουίτες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών semeliestate.gr/suites

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γραφεία Αθήνας: Μητροπόλεως 3,

10057 Αθήνα, Αττική

T/ + 30 2103256850  F/ + 30 2103221948

E/ [email protected]

Semeli Estate: Koύτσι Νεμέα

20500 Πελοπόννησος

T/ +30 27460 20360/20361

website:   semeliestate.gr

Οινοτουρισμού

Οινοτουρισμού