Κτήμα Semeli

Ζήσε την απόλυτη οινοποιητική εμπειρία

Κάθε καλοκαίρι, όταν ήμουν μικρός, το πέρναγα στο «χωριό». Γιατί ακόμα κι αν η Νεμέα είναι κωμόπολη, εκεί που μένει ο παππούς και η γιαγιά λέγεται πάντα χωριό. Εκεί στο υπέροχο ανάγλυφο τοπίο της Νεμέας, μου μιλούσαν για τα κάστρα που ήταν χτισμένα στα υψόμετρα της περιοχής και όλα αυτά έπλαθαν ιστορίες στη φαντασία ενός παιδιού που δραπέτευε για λίγους μήνες από τη ρουτίνα της Αθήνας.

Χρόνια μετά, μία μοντέρνα έκδοση όλων των παραμυθιών που είχα στο μυαλό μου, είχε πάρει σάρκα και οστά στο λόφο του Κουτσίου. Ένα υπερσύγχρονο και εμβληματικό κτήμα έστεκε εκεί, δημιουργώντας από μόνο του έναν πόλο έλξης και ένα ξεχωριστό προορισμό.

 

 

Είναι γνωστό σε όλους τους Πελοποννήσιους, αλλά και τους Έλληνες γενικότερα, ότι η Νεμέα είναι ένα από τα μέρη της χώρας μας με τη μεγαλύτερη παραγωγή ποιοτικού κρασιού στον κόσμο. Όποιος ταξιδιώτης επισκεφτεί τη Νεμέα – τόσο την κωμόπολη όσο και τα πανέμορφα χωριά που την περιτριγυρίζουν – θα έχει την ευκαιρία να χαλαρώσει περπατώντας πλάι στα απέραντα αμπέλια με τα λευκά και κόκκινα σταφύλια της, τα οποία με τη μαγική τους επεξεργασία φτάνουν στην παραγωγή του οίνου που είναι δεδομένο ότι θα σας ταξιδέψει σε νέες γευστικές περιπέτειες. Ένα από τα χωριά που χρονολογείται στον 17ο αιώνα και βρίσκεται σε υψόμετρο 420 μέτρων είναι το Κούτσι. Το Κούτσι είναι μία μικρή τοποθεσία με περίπου 200 κατοίκους και διαθέτει ένα διαμάντι στην αμπελουργία και την οινοπαραγωγή.

Πρόκειται, όπως προανέφερα, για το κτήμα Σεμέλη που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1979 στη Σταμάτα Αττικής και το 2003 λειτούργησε το οινοποιείο του στο Κούτσι Νεμέας. Το κτήμα Σεμέλη συνεχίζει να διατηρεί τη θέση του στον τομέα του κρασιού στην Ελλάδα ως μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές οινοποιητικές ομάδες. Στόχος τους, όπως ισχυρίζονται και οι ίδιοι, είναι «η ανάδειξη του ποιοτικού δυναμικού του αμπελώνα της Νεμέας, καθώς και η στήριξη της τοπικής οικονομίας».

 

 

Οι εργαζόμενοι του κτήματος προέρχονται από τις γειτονικές περιοχές του Κουτσίου και της Νεμέας ενώ ταυτόχρονα προωθείται έντονα το τοπικό αγροτικό στοιχείο με σκοπό τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της βιωσιμότητας ως αναπόσπαστο κομμάτι της οινοπαραγωγής. Το οινοποιείο των 4.000 τ.μ. του κτήματος με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του, τη μοντέρνα και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και το ζεστό κλίμα προς τους επισκέπτες, είναι μόλις λίγα από τα στοιχεία του που το κάνουν να ξεχωρίζει και να δημιουργεί ένα ευπρόσδεκτο περιβάλλον για όποιον θελήσει να το επισκεφτεί.

 

 

Το κτήμα Σεμέλη διαθέτει 9 σουίτες που παρέχονται σε εταιρίες που οργανώνουν εταιρικές εκδηλώσεις, ενώ διαθέτει παράλληλα πισίνα και γυμναστήριο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο χώρο, έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε τις γευστικές δοκιμές διάφορων κρασιών όσο αγναντεύετε την υπέροχη θέα με τους αμπελώνες. Πρόκειται για μία ολόκληρη εμπειρία που ξεπερνάει τα όρια της απλής δοκιμής και αγοράς κρασιού και αγκαλιάζει τους οινόφιλους επισκέπτες.

 

 

Ο κόσμος αναφέρει ότι επιλέγει το κτήμα Σεμέλη εξαιτίας της εντυπωσιακής θέας και των τοπίων του που ανεβάζουν την επίσκεψη σε άλλο επίπεδο, την οποία απολαμβάνει μαζί με τους αμπελώνες και όλες τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις παρέα με την ξενάγηση που του παρέχεται άμα το θελήσει. Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στο ανακαινισμένο κελάρι με τη ξύλινη οροφή του και τη διακόσμηση με χιλιάδες μπουκάλια. Η ομάδα του κτήματος είναι εκεί για να σας καθοδηγήσει σε ό,τι χρειαστείτε με τους οινολόγους της και τον φιλόξενο αέρα της.

 

 

Τι κρασί μπορείτε να πιείτε όμως στο κτήμα Σεμέλη; Το κτήμα διαθέτει οργανωμένο πρόγραμμα οινοτουρισμού, από απλά προγράμματα γευσιγνωσίας μέχρι εξειδικευμένα για λίγους, ενώ παρέχει τη δυνατότητα γευμάτων που συνδυάζονται απόλυτα με τα κρασιά του κτήματος, καθώς και λίστα με κρασιά παλιών εσοδειών που φυλάσσονται χρόνια στο κελάρι. Μη παραλείψετε να συνδυάσετε όποιο κρασί επιλέξετε με τη ποικιλία τυριών που διαθέτει το κτήμα καθώς και με ένα από τα προσεγμένα πιάτα τους που έχουν τη βάση τους στη τοπική ελληνική κουζίνα και είναι φτιαγμένα με βιολογικά υλικά καθώς και πρώτες ύλες που προέρχονται από το ίδιο το κτήμα που τα κάνουν ακόμα πιο νόστιμα.

Δύο από τα ωραιότερα κρασιά του προέρχονται από τις ΠΟΠ ζώνες, τη Νεμέα και τη Μαντινεία. Το Αγιωργίτικο είναι σίγουρα μία πολύ βασική πρώτη επιλογή ως την ερυθρή ποικιλία της Νεμέας, την οποία δε πρέπει να παραλείψετε σε καμία περίπτωση. Το κρασί πήρε την ονομασία του από το χωριό Άγιος Γεώργιος (ο σημερινός Δήμος Νεμέας) από όπου προήλθε το χαρακτηριστικό δυνατό μαυροκόκκινο κρασί της κωμόπολης. Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει μεγάλο εύρος, καθώς παράγει τόσο φρέσκους όσο και κατάλληλους για παλαίωση οίνους αλλά και αρωματικά ροζέ κρασιά.

Ταυτόχρονα, με το άπλωμα των υπερώριμων σταφυλιών στον ήλιο δημιουργείται και γλυκός οίνος. Για τους λάτρες του Μοσχοφίλερου, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το ανθώδες αυτό κρασί κατά την επίσκεψη στο οινοποιείο, καθώς άλλωστε καλλιεργείται κυρίως στη Πελοπόννησο και θα σας εντυπωσιάσει σίγουρα με τα αρώματα και τη φρεσκάδα της. Άλλες ποικιλίες που προσφέρονται είναι ο Ροδίτης και η Μαλαγουζιά.

 

 

Από διεθνείς ποικιλίες, το Sauvignon Blanc είναι μια λευκή ποικιλία σταφυλιού που προέρχεται από τη Γαλλία με τα αρώματα φρούτων του και τη βοτανική γεύση του, με νότες γλυκιάς πιπεριάς, φραγκοστάφυλου και σπαραγγιού. Ένα άλλο αρωματικό κρασί με πικάντικη γεύση, κρυστάλλινο κιτρινόξανθο χρώμα και μία οξύτητα που εκφράζεται ευχάριστα μέσα από την παρουσία των εσπεριδοειδών αρωμάτων, είναι το Gewürztraminer.

Παράλληλα, το κρασί Syrah του κτήματος Σεμέλη που έχει ωριμάσει και παλαιώσει 12 μήνες στα δροσερά κελάρια του οινοποιείου της, με τις στρογγυλές και μαλακές τανίνες του αποτελεί ένα δώρο για τον ουρανίσκο, που συνδυάζεται άψογα με παραδοσιακά ελληνικά φαγητά.

Το Κτήμα Σεμέλη είναι μία γευστική και ταξιδιωτική εμπειρία που επιλέγω συχνά όταν επισκέπτομαι τη γιαγιά μου τα καλοκαίρια, καθώς αποτελεί για εμένα μία απόδραση που βρίσκεται μόλις μία ώρα μακριά από την Αθήνα με τις υποχρεώσεις και τους γρήγορους ρυθμούς της. Εύχομαι να είναι το ίδιο ξεχωριστή ανάμνηση τόσο για τις γευστικές παλέτες σας όσο και για τη θέα με τους αμπελώνες που όπως έλεγε και ο παππούς μου «ταξιδεύει το μάτι σου».

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γραφεία Αθήνας: Μητροπόλεως 3,

10057 Αθήνα, Αττική

T/ + 30 2103256850  F/ + 30 2103221948

E/ [email protected]

Semeli Estate: Koύτσι Νεμέα

20500 Πελοπόννησος

T/ +30 27460 20360/20361

website: https://www.semeliestate.gr

Οινοτουρισμού

Οινοτουρισμού