7 μαγευτικές αποδράσεις από τον Μαραθιά

Θα τις ευχαριστηθείς με όλη σου την καρδιά

Η Ελίκα  και ο Μαραθιάς  είναι ένας πανέμορφος προορισμός,  που αξίζει να γνωρίσεις. Πρόκειται για ένα γραφικό χωριουδάκι που βρίσκεται στα Βάτικα Πελοποννήσου χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού με υπέροχη θέα όλο τον Λακωνικό Κόλπο.

Στην περιοχή υπάρχει ο αγροτικός οικισμός του Άγιου Μάμα κι ο παραθαλάσσιος του Μαραθιά με την ονομαστές παραλίες του Παναρίτη, των Λιμνών και του Πλατανιστού να κλέβουν την καρδιά κάθε επισκέπτη με τα καταγάλανα νερά τους.

 

 

Πέρα από το φυσικό κάλλος της περιοχής του  Μαραθιά η Ελίκα  είναι ευλογημένη να βρίσκεται σε απόσταση μιας ανάσας από εξίσου πανέμορφες γωνιές της Πελοποννήσου, που είναι προσβάσιμοι σε λιγότερο από 60 λεπτά. 

Για αυτό λοιπόν σου παρουσιάζουμε 7 μαγευτικές αποδράσεις από τον Μαραθιά, σε απόσταση μιας ώρας από το ξακουστό χωριό, που σίγουρα θα τις ευχαριστηθείς με όλη σου την καρδιά.

 

—— Ελαφόνησος

 Περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από τον Μαραθιά και μόλις 20 λεπτά με το αυτοκίνητο θα συναντήσεις τη λατρεμένη Ελαφόνησο, με τις ατέλειωτες αμμουδερές παραλίες με τη λευκή άμμο και τα υπέροχα τιρκουάζ νερά της.

Το υπέροχο λιμανάκι, το κάμπινγκ που έχει γίνει σημείο συνάντησης για χιλιάδες επισκέπτες, τα κέδρα, οι αμμόλοφοι κι οι αμαξωτοί δρόμοι που αχνοφαίνονται κάτω από τα νερά της, μοιάζουν ιδανικός προορισμός για κάθε ταξιδευτή της οικουμένης.

 

 

 

 

—— Μονεμβασιά

 Σε λιγότερο από 40 λεπτά θα βρεθείς στην καστροπολιτεία που δεσπόζει στο Μυρτώο, αυτό το στολίδι της λακωνικής γης, που μόνος με δέος μπορείς να σταθείς απέναντί του. Κάποιοι λένε τη Μονεμβασιά, «Γιβραλτάρ της Ανατολής» χάρη στην απαράμιλλη ομορφιά της.

Ενετικό Κάστρο, οι δρομικές (τα χαρακτηριστικά θολωτά μονοπάτια του Κάστρου, οι ανηφορικές βόλτες προς την Άνω Πόλη κι η απαραίτητη στάση στο σπίτι του Ρίτσου, μοιάζουν επιβεβλημένα για κάθε επισκέπτη.

Πιο πολύ από όλα όμως το αγνάντεμα της θάλασσας, σε τούτη την «Αρχόντισσα» της Πελοποννήσου θα μοιάζει πάντα σαν τον ερωτοχτυπημένο έφηβο που κοιτά για πρώτη φορά στα μάτια το αντικείμενο του πόθου του.

10 Απόλυτα Μονεμβασιώτικες εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις

 

 

 

——  Νεάπολη

Στα 20 χιλιόμετρα απόσταση, χρειάζεσαι 25 λεπτά της ώρας για να φτάσεις στη γραφική κι εξίσου ξακουστή Νεάπολη. Πολλά χρονιά οι ταξιδευτές της Πελοποννήσου κάνανε συχνά στάση στη Νεάπολη πριν φτάσουν στην κοσμοπολίτικη Ελαφόνησο και τα αγαπημένα Κύθηρα.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η άγρια ομορφιά του μέρους μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει. Ιδανικός προορισμός για περιπατητές χάρη στα μαγευτικά μονοπάτια της και την ποικιλομορφία του εδάφους της.

 

 

 —— Σπήλαιο Καστανιάς

Περίπου 50 λεπτά θα χρειαστείς για να διασχίσεις τα 34 χιλιόμετρα ώστε να φτάσεις στο Σπήλαιο της Καστανίας. Είναι αδύνατο να μη μείνεις έκθαμβος μπροστά σε αυτό το στολίδι τριών εκατομμυρίων ετών.

Τόσα χρειάστηκε η φύση για να δημιουργήσει τον απαράμιλλο λιθωματικό διάκοσμο και να πλάσει σώματα και μορφώματα μιας φαντασίας αμύθητης. Ανάμεσα στους θεόρατους κόκκινους και λευκούς καταρράκτες», τις γιγάντιες πολύσχημες κολώνες, τις κουρτίνες» και τα «σεντόνια» που ξεχύνονται σαν κέρινα ομοιώματα απ’ την οροφή, φωλιάζουν χταπόδια» και «κοράλια», «ελεφαντάκια» και «μανιτάρια», «πουλιά» και καρικατούρες, «εξωτικά φυτά» και μνημειώδη πλάσματα.

Δεν γίνεται λοιπόν παρά να το ερωτευτείς με την πρώτη ματιά. Η έκταση του Σπηλαίου είναι 1.500 τ.μ., χωρίζεται σε δύο επίπεδα και ο επισκέπτης το περιέρχεται με μια διαδρομή 500 μ.

 

 

 

—— Πούντα- Παυλοπέτρι

 Σε απόσταση αναπνοής από την Ελίκα/ Μαραθιά, (μόλις 18 χιλιόμετρα μακριά της) θα βρεις δύο από τις πιο όμορφες παραλίες της χώρας, κρυμμένες στον λαοθρύλητο Λακωνικό κόλπο.

Ο συνδυασμός της χρυσής άμμου και των καταπράσινων νερών αιχμαλωτίζουν τον επισκέπτη, που στέκεται με το στόμα ανοιχτό να θαυμάζει το σαγηνευτικό τοπίο.

Στα νερά της περιοχής θα συναντήσεις τη υποθαλάσσια πολιτεία του Παυλοπετρίου που μετρά 5 χιλιετηρίδες ζωής κι αποτελεί ένα σημείο σταθμό για την ευρύτερη περιοχή όντας η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη. Όσο χαζεύεις την αποστομωτική θέα προς την Ελαφόνησο καλό θα ήταν να κάνεις και μια στάση στον ονομαστό υδροβιότοπο της Λίμνης Στρογγύλης.

 

 

 

—— Καταφύγιο Άγριας Ζωής Βαβίλα Κούνος

Μια ώρα απόσταση από την Ελίκα/Μαραθιά σε 39 χιλιόμετρα θα βρεις το Καταφύγιο Άγριας Ζωής Βαβίλα Κούνος, το οποίο ιδρύθηκε το 1985 κι έχει έκταση πάνω από 10 χιλιάδες στρέμματα.

Τα είδη της πανίδας που ζουν στην περιοχή είναι τσίχλες, αλεπού, ορεινή πέρδικα, αρπακτικά πτηνά (διάφορα), λαγός, τσακάλι, ορτύκι, κότσυφας. Όσον αφορά την χλωρίδα στην έκταση υπάρχει μεγάλη ποικιλία ειδών της θερμομεσογειακής διαπλάσεως Ανατολικής Μεσογείου σε θαμνώδη κυρίως μορφή, δηλαδή αείφυλλα και πλατύφυλλα. Απίστευτης ομορφιάς φυσικό τοπίο, που δύσκολα θα ξεχάσεις ποτέ.

 

 

 —— Γεωπάρκο Αγίου Νικολάου

Σε λιγότερο από μια ώρα μιας και βρίσκεται μόλις 36 χιλιόμετρο από το χωριό, θα συναντήσεις το περίφημο Γεωπάρκο της παράλιας ζώνης του Αγίου Νικολάου που συμπεριλαμβάνεται στον Ατλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου και αξιώνει σήμερα με ισχυρά ερείσματα μια θέση στο Δίκτυο των Γεωπάρκων της Ευρώπης.

Πρόκειται για ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς, έναν φυσικό «θησαυρό» κρυμμένο σε αυτή την ευλογημένη γωνιά της Λακωνίας.

Στις παράκτιες τοποθεσίες Αγία Μαρίνα, Κόρακας και Σπίθα, οι απολιθωμένοι μάρτυρες ενός μακρινού παρελθόντος κρατούν φυλαγμένα τα μυστικά και τους κωδικές της εποχής τους.

Μόνο με θαυμασμό μπορείς να σταθείς απέναντι σε αυτό το απολιθωμένο δάσος που μετρά πάνω από δύο εκατομμύρια χρόνια ζωής.

 

Βρε στον χάρτη τον Μαραθιά 

  

7 μαγευτικές αποδράσεις από τον Μαραθιά

Τι άλλο να ζητήσει κανείς;  Η παραμονή σου στη Λακωνία συμπληρώνεται με αποδράσεις στη φύση, στον πολιτισμό και στις καλύτερες παραλίες.

Διαβάστε περισσότερα →  Ανακαλύπτοντας τα μυστικά του νότου

Το εξωπραγματικά πέτρινο τοπίο της, με τα πυργόσπιτα στις κορυφές ανεμοδαρμένων λόφων, είναι ένας λόγος να αγαπήσεις τη Μάνη. Ένας άλλος είναι οι παραλίες της.

Διαβάστε περισσότερα →  Οι ωραιότερες παραλίες της (λακωνικής) Μάνης

Ταξίδι 5+

Ταξίδι 5+

Διαμονή

Γαστρονομία

Διασκέδαση

Ταξίδια

Παραλίες

Camping

Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα

Tours & Δραστηριότητες

Θρησκευτικός Τουρισμός

Εκδηλώσεις

Travel Tips

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα