Από το Ναύπλιο στη Σπάρτη,μέσα από τον Ταΰγετο

Αρχαίες πόλεις, μυθικά φαράγγια και καρτποσταλικά χωριά

Στο αιώνιο δίλημμα ανάμεσα στην πιο σύντομη και την πιο όμορφη διαδρομή, οι ορκισμένοι ταξιδιώτες, όσοι απολαμβάνουν εξίσου τον προορισμό και το ταξίδι χωρίς να βιάζονται να φτάσουν εκεί που πάνε, διαλέγουν πάντα το δεύτερο: την πιο όμορφη διαδρομή. Εκείνη που διασχίζει παραμυθένια δάση, κουκλίστικα χωριά, αρχαίες πολιτείες και τόπους άγνωστους.

Υπάρχει πολύ πιο σύντομη διαδρομή για να πας από το Ναύπλιο στη Σπάρτη. Πιο όμορφη, όμως, δεν υπάρχει.  Αν έχεις στη διάθεσή σου τρεις μέρες, και μεγάλη όρεξη για εξερευνήσεις, ακολούθησέ μας.

Ξεκινάμε από το  Ναύπλιο.

 

¦
¦

 5 χιλιόμετρα

  7 λεπτά οδήγησης

¦
¦

Στάση 1η: Η Αρχαία Τίρυνθα

Τα τείχη της τα έχτισαν, λέει ο Όμηρος, οι Κύκλωπες αυτοπροσώπως.

Εδώ επέστρεψε δώδεκα φορές, μετά από κάθε άθλο του, ο Ηρακλής. Ήταν βλέπεις ο Ευρισθέας, ο βασιλιάς της Τίρυνθας, που τον είχε διατάξει να κάνει όλα αυτά τα απίστευτα πράγματα που έκανε –να σκοτώσει τις Στυμφαλίδες Όρνιθες, να παλέψει και να νικήσει το Λιοντάρι της Νεμέας, να καθαρίσει τους Στάβλους του Αυγεία, να φέρει από τον Κάτω Κόσμο ζωντανό τον Κέρβερο.

Σήμερα, η Τίρυνθα είναι ένας σούπερ εντυπωσιακός, και σπανίως πλημμυρισμένος από κόσμο, αρχαιολογικός χώρος, με τα κυκλώπεια τείχη της άθικτα να προκαλούν το δέος στους επισκέπτες της, και την επιβλητική της Ακρόπολη να συγκρίνεται στα ίσα (ίσως και να κερδίζει σε σχέση) με την πολύ δημοφιλέστερη, σύγχρονή της, Ακρόπολη των Μυκηνών.

¦
¦

 57,8 χιλιόμετρα

 48 λεπτά οδήγησης

¦
¦

Στάση 2η: Το Σπήλαιο Κάψια

Δεν έχει κλείσει καλά-καλά δεκαετία από τότε που άνοιξε τις πόρτες του, και το Σπήλαιο Κάψια, ενάμισι χιλιόμετρο έξω από το ομώνυμο χωριό, είναι ήδη ένα από τα δημοφιλέστερα σπήλαια της Πελοποννήσου –αν όχι και ολόκληρης της Ελλάδας.

Λογικό και δίκαιο, γιατί είναι και ένα από τα εντυπωσιακότερα: Οι διάδρομοί του απλώνονται σε συνολικά 330 μέτρα, περνούν ανάμεσα σε φαντασμαγορικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, και αποτελούν κομμάτι μιας πολύ ενδιαφέρουσας ξενάγησης, που διαρκεί περί τη μισή ώρα.

Στο δρόμο προς το σπήλαιο, μια στάση αξίζει οπωσδήποτε ο αρχαιολογικός χώρος της Μαντίνειας, μιας από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις της Αρχαίας Αρκαδίας, αφενός για να δεις το μικρό αλλά ιδιαίτερο αρχαίο της θέατρο, και αφετέρου για να μείνεις με ανοιχτό το στόμα μπροστά σε ένα πολύ πιο σύγχρονο, αλλά εξίσου ενδιαφέρον μνημείο: Την Αγία Φωτεινή, έργο του μαθητή του Δημήτρη Πικιώνη, Κώστα Παπαθεοδώρου, που συνδυάζει την αρχαία ελληνική με τη βυζαντινή αρχιτεκτονική σε ένα απίθανο (με την κυριολεκτική έννοια του όρου) αποτέλεσμα που δεν το χωρά ανθρώπινος νους.

¦
¦

 28,7 χιλιόμετρα

 23 λεπτά οδήγησης

¦
¦
Στάση 3η: Η Τεγέα

Άλλη μια από τις σπουδαίες πόλεις της Αρχαίας Αρκαδίας, η Τεγέα είχε για προστάτιδά της την θεά Αθηνά, στην οποία ήταν αφιερωμένος ο ναός της Αλέας Αθηνάς. Μέσα σε αυτόν τον ναό φυλάσσονταν, κατά την παράδοση, τα δόντια του Ερυμάνθιου Κάπρου, αυτού που σκότωσε ο Ηρακλής. Όταν οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την Τεγέα τα μετέφεραν, λέει, στη Ρώμη.

Αυτή και άλλες ενδιαφέρουσες Ιστορίες από την τρισχιλιετή Ιστορία της πόλης θα μάθετε στο εντυπωσιακό, και ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό, Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, που φιλοξενεί επιβλητικά αγάλματα, μεταξύ των οποίων η γιγάντια κεφαλή του Ασκληπιού, και άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα από τις ανασκαφές στην πόλη.

Λίγα μεν, σπουδαία δε, απομεινάρια της αρχαίας πόλης επιβιώνουν μέχρι σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο Αλέας Τεγέας, λίγα μέτρα μακριά από το μουσείο.

¦
¦

 14,4 χιλιόμετρα

18 λεπτά οδήγησης

¦
¦
Στάση 4η: Η Βλαχοκερασιά

Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 960 μέτρων, η μικρή, γλυκύτατη Βλαχοκερασιά είναι ένα παραδοσιακό χωριό με ήσυχα σοκάκια, πέτρινα σπίτια, κόκκινες κεραμιδοσκεπές και εντυπωσιακά αρχοντικά να ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση από κερασιές, καστανιές και μηλιές, καρυδιές και πλατάνια.

Τα σπίτια του χωριού τελειώνουν ακριβώς εκεί που ξεκινά το παραμυθένιο δάσος τη Σκιρίτιδας.

Ιδανική επιλογή για την πρώτη διανυκτέρευση του ταξιδιού μας, αυτό το ήσυχο χωριό των 400 περίπου κατοίκων διαθέτει ωραιότατες επιλογές διαμονής και φαγητού.

Ανακαλύψτε το μονοπάτι της Βλαχοκερασιάς

 

Travel Tips
Πολυτέλεια σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον

Ένας μοναδικός προορισμός μέσα στο δάσος, όπου ένα κατάλυμα “ρουστίκ” αλλά και “εκλεπτυσμένο”, προσφέρει ήσυχη, άνετη και παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία σε αρμονία με τη φύση.

Εάν η ιδέα σας για ευδαιμονία είναι ηρεμία σε ένα φυσικό περιβάλλον, τότε το Foresta In Medias Mores είναι το κατάλληλο μέρος για εσάς.

Κάνε κράτηση τώρα για να ζήσεις μια μοναδική  εμπειρία διαμονής  Book Now

¦
¦

 17,2 χιλιόμετρα

 28 λεπτά οδήγησης

¦
¦
Στάση 5η: Οι Κολλίνες και το Δάσος της Σκιρίτιδας

Ένα από τα εντυπωσιακότερα και λιγότερο γνωστά δάση της Πελοποννήσου, η Σκιρίτιδα απλώνεται σε σχεδόν 50.000 στρέμματα, φωλιασμένη ανάμεσα στο Μαίναλο και τον Πάρνωνα.

Φουντωτές καστανιές και θεόρατα μαυρόπευκα στρώνουν ένα καταπράσινο χαλί που διακόπτεται μόνο από τα νερά του Ευρώτα, ο οποίος πηγάζει από εδώ.

Το δάσος διασχίζει ένα φαντασμαγορικό κυκλικό μονοπάτι 14 χιλιομέτρων, που περπατιέται σε έξι με οκτώ ώρες, αναλόγως πόσες στάσεις θα μπεις στον πειρασμό να κάνεις.

Αν βαριέσαι να περπατάς, μέσα από το δάσος περνά και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος που συνδέει τη Βλαχοκερασιά με τις Κολλίνες, ένα όμορφο χωριό σκαρφαλωμένο στα 830 μέτρα.

Μια στάση αξίζει οπωσδήποτε να κάνεις στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού που στεγάζεται στο παλιό πέτρινο σχολείο, και στο ξωκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου, χτισμένο πάνω σε ένα λοφάκι πνιγμένο στις βελανιδιές.

¦
¦

 15,2 χιλιόμετρα

 35 λεπτά οδήγησης

¦
¦
Στάση 6η: Η Πελλάνα

Η πρώτη μας στάση στις πλαγιές του Ταΰγετου είναι ένα τοσοδούλι χωριουδάκι, με μια χούφτα σπίτια και άλλους τόσους κατοίκους, που όμως είναι πολύ πιθανό να κρύβει μια από τις σπουδαιότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 21ου αιώνα.

Το παλάτι όπου ζούσαν ο Μενέλαος με την Ωραία Ελένη πριν φύγουν, πρώτα εκείνη και μετά εκείνος, για την Τροία λέει πως έχει βρει εδώ ο αρχαιολόγος Θεόδωρος Σπυρόπουλος. Το αν έχει δίκιο μένει να ερευνηθεί.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι εδώ έχουμε ένα τεράστιο μυκηναϊκό ανάκτορο, με θολωτούς τάφους, κυκλώπεια τείχη και εντυπωσιακή σε μέγεθος Ακρόπολη, που αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη, πιστεύεις δεν πιστεύεις πως εδώ ζούσε ο Μενέλαος.

¦
¦

 5,5 χιλιόμετρα

  9 λεπτά οδήγησης

¦
¦
Στάση 7η: Το Καστόρι

Από τα μεγαλύτερα και πιο ζωντανά χωριά του Ταΰγετου, το Καστόρι είναι η τέλεια επιλογή για τη δεύτερη διανυκτέρευση του μικρού οδοιπορικού μας.

Είναι, επίσης, και ένα πανέμορφο χωριό, όλο πέτρινα αρχοντικά σκεπασμένα με κεραμίδια και στολισμένα με χρωματιστά παραθυρόφυλλα και τοξωτές αυλόπορτες.

Την εικόνα συμπληρώνουν βυζαντινές εκκλησίες, πέτρινες κρήνες και δροσερές πλατείες στις οποίες απλώνουν τραπεζάκια καφενεία και ταβερνάκια με τις πρώτες ηλιαχτίδες.

Στα αξιοθέατά του περιλαμβάνονται οι παλιοί νερόμυλοι – σήμα κατατεθέν του χωριού, το Μαρμαρογέφυρο, τοξωτό γεφυράκι πάνω από τα νερά του Κάστορα, του ποταμού που έδωσε το όνομά του στο χωριό, και οι πηγές του Αγίου Μάμα, όπου εκτρέφονται οι φημισμένες πέστροφες Καστορίου.

¦
¦

 1 χιλιόμετρο

  15 λεπτά περπάτημα

¦
¦
Στάση 8η: Το Φαράγγι του Κάστορα

Ο Κάστορας που βάφτισε το ποτάμι (κι αυτό με τη σειρά του το χωριό) ήταν ένας από τους δύο Διόσκουρους, αδερφός της Ωραίας Ελένης και ήρωας της Αργοναυτικής Εκστρατείας.

Το μονοπάτι που ακολουθεί την ροή του ποταμού του είναι μια από τις ωραιότερες και ευκολότερες πεζοπορικές διαδρομές που μπορείς να κάνεις στον Ταΰγετο.

Περνά πάνω από ξύλινα γεφυράκια, κάτω από αιωνόβια πλατάνια και πλάι σε ερείπια παλιών νερόμυλων, σε μια σχεδόν επίπεδη και άψογα σηματοδοτημένη διαδρομή.

Το μονοπάτι ξεκινά περίπου ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό (θα δεις την ταμπέλα, που περιλαμβάνει και χάρτη με άλλα μονοπάτια της περιοχής) και καταλήγει μετά από ένα 40λεπτο περίπου περπάτημα στο τοξωτό Μαρμαρογέφυρο, που λέγαμε παραπάνω.

¦
¦

 7,8 χιλιόμετρα

  13 λεπτά οδήγησης

¦
¦
Στάση 9η: Η Βορδόνια

Με τις χιονοσκέπαστες κορυφές του Ταΰγετου να υψώνονται σαν προστατευτικό τείχος πίσω της, η Βορδόνια είναι ένα μικρούλι χωριουδάκι 250 κατοίκων, απλωμένο σε έξι γειτονιές-συνοικισμούς: τον Κάμπο, τον Όραχο, τη Σουλήνα, τα Παπαδιάνικα, την Άνω Χώρα και τη Λόπεση.

Κοντά στην Άνω Χώρα σώζονται, σε δύσβατο σημείο, τα λιγοστά ερείπια του φράγκικου Κάστρου της Βορδόνιας, που χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους Φράγκους και στη συνέχεια από τους Βυζαντινούς σαν προπύργιο του Μυστρά.

Μέσα στο κάστρο, οι λίγοι γενναίοι που θα ανέβουν, θα βρουν τον ναό του Αγίου Δημητρίου, που χτίστηκε το 1712, καθώς και κάποια απομεινάρια από τις πολεμίστρες και τα μονοπάτια του. 

¦
¦

 15 χιλιόμετρα

 21 λεπτά οδήγησης

¦
¦

Στάση 10η: Η Σπάρτη

Μια από τις πιο παραγνωρισμένες πόλεις ολόκληρης της Πελοποννήσου, η Σπάρτη με την συγκλονιστική της Ιστορία στα όρια του θρύλου είναι η κατάληξη αυτού του οδοιπορικού.

Εδώ θα βολτάρεις σε μεγάλες, ανοιχτές πλατείες και δεντροφυτεμένους δρόμους, στη σκιά γοητευτικών νεοκλασικών που ξεφυτρώνουν εδώ κι εκεί ανάμεσα σε πολυκατοικίες.

Και θα μάθεις όλα όσα πάντα ήθελες να ξέρεις για τον πιο μυστηριώδη από τους αρχαίους ελληνικούς πολιτισμούς, ξεκινώντας από το Αρχαιολογικό Μουσείο και συνεχίζοντας στους μικρούς αρχαιολογικούς της χώρους που ό,τι στερούνται σε καλοδιατηρημένους ναούς και ιερά το αναπληρώνουν σε θέα και ατμόσφαιρα.

Μια στάση αξίζει οπωσδήποτε και το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού. Περισσότερα έχουμε εδώ για τη  Σπάρτη.

Όλη η διαδρομή με τις στάσεις  στον χάρτη  εδώ
 :  https://tinyurl.com/yxmbv4hs

Ταξίδι 3-5 ημερών

Ταξίδι 3-5 ημερών

Διαμονή

Γαστρονομία

Διασκέδαση

Ταξίδια

Παραλίες

Camping

Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα

Tours & Δραστηριότητες

Θρησκευτικός Τουρισμός

Εκδηλώσεις

Travel Tips

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα